A lisztből, a vajból, a tojássárgájából, a porcukorból, a vaníliás cukorból a felfuttatott élesztővel tésztát készítünk, összegyúrjuk.
A tésztát sütőpapírral fedett 20x30 cm-es tepsibe nyomkodjuk szép egyenletesen. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A megkelt süteményt a forró sütőben kb. 20 perc alatt halvány sárgára sütjük.
Közben a tojásfehérjéket a cukorral, egy csipet sóval és 1 evőkanál citromlével jó kemény, fényes habbá verjük. Az elősütött sütemény tetejét még forrón megkenjük baracklekvárral, a tetejére simítjuk a citromos-cukros tojásfehérjehabot. Megszórjuk a pörkölt dióval.
Egy kisebb kanállal a baracklekvárt csíkokban felvisszük a tetejére is. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 140 fokra, és a süteményt visszatoljuk. Addig sütjük, vagy inkább szárítjuk, amíg a hab megszilárdul, és szép színt kap (kb. 15 perc).
Hétvégi süteményünk, könnyű habos, friss házi baracklekvárral készül. Anyósom receptje volt, egy kicsit felturbózva. Mennyei finom sütemény. Sok szeretettel ajánljuk. - ditti56