Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keserű a cukkini? Ezzel a módszerrel megszabadulhatsz a mellékíztől!

default user icon
MME
Ha sokáig állt otthon a pulton a cukkini, előfordulhat, hogy kesernyés íze lesz. Ettől még nem kell kidobni: nem is egy, hanem rögtön három tippet adunk, hogyan tudod eltüntetni a kellemetlen ízt.

Itt a nyár, és vele a cukkiniszezon! Süthetjük, grillezhetjük, tehetjük lecsóba, ragukba – változatosan elkészíthető és nagyon finom zöldség. Ám néha előfordul, hogy az íze kesernyéssé válik.

Mitől lesz keserű?

Ez az íz a kurkubacitinnek köszönhető , amely egy szerves vegyület és amelyet a tökfélék – mint a cukkini vagy az uborka – termelnek a kártevők elleni védekezésül. A növények nemesítésének köszönhetően a kurkubacitin egyre kevésbé van jelen a zöldségekben, így nem kell attól tartanunk, hogy az egészségre ártalmas mennyiség lenne a zöldségesnél vagy az üzletekben vásárolt cukkiniben – akkor sem, ha picit keserűnek érezzük egyiket-másikat. A kesernyés ízt egyébként okozhatja környezeti stressz is, mint például a meleg, a szárazság vagy a nagy hőmérsékleti ingadozás.

Mit tehetünk?

A legjobb, ha a friss, egészséges cukkinit azonnal felhasználjuk. Ha erre nincs lehetőség, akkor se hagyjuk otthon állni túl sokáig, 4-6 napon belül fogyasszuk el. Ha picit mégis keserű lenne, íme, három módszer, amellyel megszabadulhatunk a kellemetlen íztől:

  1. Sózás: Meghámozzuk és apró kockákra vágjuk a cukkinit, szűrőedénybe tesszük és gazdagon megsózzuk. Alaposan elkeverjük, hogy a só mindenhol egyformán érje. Állni hagyjuk legalább 30 percig, majd leöblítjük. A só a keserű levet felszívja, így a cukkinit máris főzhetjük.
  2. Szódabikarbónás áztatás: Jó módszer, ha a meghámozott és feldarabolt cukkinit 30 percre szódabikarbónával kevert vízbe áztatjuk. A hatóidő letelte után lecsöpögtetjük a zöldséget, és máris készülhet például a lecsó.
  3. Cukor és szódabikarbóna a főzővízhez: A cukkini főzésekor adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és/vagy egy evőkanál szódabikarbónát. A cukor kiegyenlíti a keserű ízt, a szódabikarbóna pedig magába szívja.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss