Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávé világnapja 2023

default user icon
MME
Ha te is azok közé tartozol, akik nem tudják elképzelni a napjukat kávé nélkül, megérted, hogy miért kapott a kedvenc italod világnapot. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a kávéról – információk, érdekességek nem csak kávéimádóknak!

A kávé a második legnépszerűbb ital a víz után, így nem meglepő, hogy világnapot kapott. Már negyven éve, hogy elindult Japánból a kezdeményezés, és 2009 óta az egész világon köszöntik a sokak által szeretett italt. Szeptember 29-én tehát a kávé világnapját ünnepeljük, ennek alkalmából pedig összegyűjtöttünk néhány, kávéval kapcsolatos érdekességet, és eláruljuk a három legfinomabb kávés süti recepjét is.

Egy kis  kávé történelem

Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen. A kávékultusz a Közel-Keletről indult, a 15. században Törökországban, Perzsiában, Szíriában és Arábiában számtalan kávéház működött. A kávé a 16. században érkezett Európába, de sok európai ember elutasította arra hivatkozva, hogy a keresztények nem fogyaszthatják más vallásúak italát. VIII. Kelemen pápa azonban egyszer megkóstolt egy csésze kávét, és jóváhagyta annak fogyasztását, így az ital elterjedt egész Európában és Amerikában is.

Ragaszkodunk hozzá

Ma már több mint 70 trópusi országban termesztik a kávét, ez a világ második legtöbbet exportált árucikke az olaj után. Ami érdekes, hogy a nem a nagy kávétermelő országokban fogy a legtöbb kávé, hanem Európában, hiszen a világ termesztésének egyharmadát mi, európaiak isszuk meg. Úgy tánik, a az infláció és a gazdasági nehézségek ellenére sem mondunk le a kávéról; az elfogyasztott mennyiség nem csökken, csak átalakul.

Korosztályonként más szokások

Az idősebbek inkább otthon fogyasztják el a kedvenc italukat, a fiatalabbak sokkal inkább társaságban vagy éppen útközben kávéznak, ők a fogyasztásra kész termékekre voksolnak. Sok fiatalnak egyáltalán nincs a saját lakásában kávéfőzője. Egyre elterjedtebbek az előre csomagolt, on-the-go termékek. Az igazán tudatos fogyasztók figyelnek, hogy újrahasznosítható csomagolású terméket vegyenek, így sokan az aludobozos kiszerelést választják, mert ez a csomagolóanyag végtelenszer és teljes mértékben újrahasznosítható.

A leglelkesebb fogyasztók

A legmagasabb éves egy főre jutó fogyasztás a skandináv országokban fordul elő, ahol a hosszú, sötét és hideg telek miatt a kávé nagyra értékelhető. Finnország a világ legnagyobb kávéfogyasztója. Az átlagos finn közel négy csészével iszik naponta, ami azt jelenti, hogy az éves átlagfogyasztás 12 kilogramm körül mozog személyenként. A kávé annyira népszerű Finnországban, hogy két 10 perces kávészünet törvényileg kötelező a finn munkavállalók számára. Őket követi Norvégia, Izland, Dánia, Hollandia, Svédország, Svájc, Belgium, Luxemburg, s Kanada, aki az egyetlen Európán kívüli ország, amely felkerült a világ tíz legnagyobb kávéfogyasztójának listájára, ahol 6,5 kilogramm a jellemző éves kávéfogyasztás.  Mi, magyarok, ettől jelentősen elmaradunk, az évi 2,5 kilogramm körüli kávéfogyasztásunkkal.

Drága kincs?

A világ egyik legdrágább kávéját az elefántok finomítják, melynek köszönhetően a kávébabok gyümölcsös, édes ízjegyekkel gazdagodnak. Az észak-thaiföldi tartományban gyártott Black Ivory Coffee minimális gépi felhasználást igényel. Csak a legjobb magaslati arabica cseresznyét választják ki, és a legtöbb nem kinyerhető a folyamat során. Körülbelül 33 kilogramm nyers kávécseresznye mindössze egy kilogramm készterméket eredményez. Elsősorban ötcsillagos szállodáknak és Michelin éttermeknek adják el, és egy csésze kb. 50 amerikai dollár körül van.

Tudtad?

  • A kávé izének meghatározó tényezője a pörkölési mód. A világosat rövidebb, a sötétet pedig hosszabb ideig pörkölik. Az előbbi íze inkább savas, némileg kesernyés és jellemző a gyümölcsös ízjegy. A sötét pedig erősebb ízben, ugyanakkor kevesebb koffeint tartalmaz.
  • Sokan csak az arabika kávét ismerik, ami nem meglepő, hiszen a kávéültetvények kétharmadát ez teszi ki. A másik híres fajta a robuszta, amit a legolcsóbb előállítani. Kesernyésebb és fanyarabb, viszont kevesebb cukrot, de több koffeint tartalmaz.
  • Ahhoz, hogy tudjuk, jó minőségű a kávé, meg sem kell kóstolnunk! A frissen főzött presszó tetején nem hab keletkezik, hanem úgynevezett crema réteg jelenik meg. Ez minél vastagabb, annál jobb a kávé.

Milyen kávét ihatunk?

Néha nehéz választani, ezért adunk egy kis segítséget!

  • Az eszpresszó sötét pörkölésű kávéból készül, igen kesernyés. Csupán 25-30 milliliter, aminek fontos része a tetején lévő ízes crema réteg.
  • Még a presszónál is rövidebb kávét hívjuk ristrettonak, ami 15-20 milliliter. Kiváló a délutáni órákban, mert alacsonyabb a koffeintartalma. A kávézók egyre többször használják a tejes italok készítéséhez, az eszpresszó helyett.
  • A latte macchiato egy igazán elegáns ital, foltos kávénak is nevezik. Először habosítsunk fel 200 milliliter tejet, majd mikor a hab elvált a tejtől, jöhet rá a presszó. Egy gyönyörű kétrétegű italt kapunk, ugyanis, ha először tejet öntönk a pohárba, akkor a kávé nem keveredik össze vele.
  • Ha koffeinbombára vágyunk, de nem szeretjük a kávét tej nélkül, akkor igyunk flat white-ot. Dupla ristrettoból készül, amihez kerül 120 milliliter tej, majd az egész tetejére egy vékony tejhab réteg.
  • Ha szeretjük az édes kávét, akkor a melange-t ki kell próbálnunk! Az alap egy vagy két kanál méz ízlés szerint, amire önthetjük az eszpresszót, majd a meleg tejhabot.
  • Az amerikai kávénak teljesen más az íze, ugyanis nem tejjel, hanem vízzel hígítják. Az americano tulajdonképpen eszpresszóból áll, amihez 150 milliliter forró vizet töltenek.
  • A cappuccino a legalkalmasabb arra, hogy különböző mintákat rajzoljanak a tetejére, ugyanis az eszpresszó és a 100 milliliter tej keverékére kerül egy vastag tejhab. Kérjük fahéj vagy sóskaramella szórással.

Kedvenc kávés desszertjeink

A kávét nemcsak frissítő italként fogyaszhatjuk, hanem különféle édességekhez is adhatjuk: finom, extra ízt a sütiknek. Ha kávés sütit készítünk, gondoljunk arra, hogy nem mindenki ihat koffeint: ilyenkor használjunk koffeinmentes kávét.

KÁVÉS MINIKUGLÓFOK>>> 


KÁVÉS MALAKOV-TORTA>>> 


EGYSZERŰ KÁVÉS PANNA COTTA>>> 


(Forrás: borocoffee.com)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek