Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 összetevős házi csodaszer, amivel sikeresen felveheted a harcot a levéltetvek ellen

default user icon
MME
Biztosan neked is meggyűlt már a bajod legalább egyszer a kártékony levéltetvekkel, és szeretnéd megóvni tőlük a növényeidet. Ehhez ajánlunk most egy szuper, otthon is elkészíthető permetet, amihez csupán öt, minden háztartásban megtalálható alapanyagra lesz szükséged. Ezzel a szerrel garantáltan megszabadulhatsz a nemkívánatos kis betolakodóktól.

Akik kertészkednek, növényt gondoznak, bizonyára találkoztak már a levéltetvekkel, valószínűleg nem is egyszer! Ezek az apró kis jószágok sajnos jó nagy galibát tudnak okozni a növényeinknek, ha megtelepednek rajtuk. Ám ha időben észrevesszük a jelenlétüket, és felvesszük velük a harcot, jó eséllyel megmenthetjük zöldjeinket, virágainkat. A sikeres küzdelem záloga egy megfelelő permetszer, amit mi magunk is el tudunk készíteni otthonunk kényelmében, hiszen minden szükséges hozzávaló megtalálható a háztartásunkban.

Mik is azok a levéltetvek?

A levéltetvek egészen apró, társas élősködő rovarok, hazánkban több mint 70 fajtájuk ismert. A levéltetvek a növény nedveivel táplálkoznak, nagy mennyiségű jelenlétüket könnyű észrevenni, ugyanis azok a levelek, hajtások, amiket megtámadnak, eldeformálódnak, elszíneződnek, akár el is halnak, vagy lehullanak. Ám ha hirtelen egész hangyahad lepi el a palántát vagy a rózsát, akkor is levéltetű-fertőzéssel van dolgunk. A hangyák ugyanis rajonganak a levéltetű által kiválasztott cukros váladékért, a mézharmatért, ezért hogy megőrizzék az ízletes tápanyagforrást, hősiesen védelmezik a levéltetveket, kvázi szimbiózisban élnek velük.

Ám a levéltetvek megjelenése más gondokat is magával hoz: szegény növényeknek nemcsak a nedveinek tetemes mennyiségű leszívását kell elviselnie, hanem a rovarokkal együtt járó betegségeket is. Ahogy a fertőzés egyik növényről a másikra terjed, a kis élősködők úgy viszik magukkal a növényvírusokat, bakteriális fertőzéseket, sőt, az általuk kiválasztott mézharmatban penészgombák is megtelepedhetnek. Így hát talán mondanunk sem kell, de amint felfigyelünk a levéltetvek jelenlétére, késlekedés nélkül cselekednünk kell! Ehhez ajánlunk most egy házilag is bekeverhető, 5 hozzávalós csodaszert. 

Ezekre lesz szükség a permetszerhez:

  • 4 bögre víz
  • 2 tk. mosószappan (olyat válassz, ami nem fertőtlenítő hatású!)
  • 10 csepp rozmaring-illóolaj (elhagyható)
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítése:

Egy lábasba öntjük a vizet, felmelegítjük, majd hagyjuk hűlni néhány percig. Beletesszük a mosószappant, és alaposan elkeverjük, hogy feloldódjon. Ezután hozzáadjuk az illóolajat (akár el is hagyhatjuk, de jó tudni, hogy természetes rovarriasztó hatással bír, így mi javasoljuk, hogy tegyünk a készítménybe!). Végül hozzáöntjük a tejet, beleszórjuk a sütőport, és alaposan összekeverjük az egészet.

Használata:

Töltsük át az elkészült permetet egy szórófejes flakonba, és alaposan rázzuk fel. Spricceljük a levéltetvek által megtámadott növényekre, különös tekintettel a leginkább érintett területekre. A lárvákra és a felnőtt egyedekre egyaránt fújjunk a szerből. Hetente egyszer vagy szükség esetén ismételjük meg a kezelést.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss