Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilva

Története

Szilva A mai szilvafajtákat a kökény és a cseresznyeszilva keresztezéséből nemesítették. Már az egyiptomi fáraók sírjaiban találtak aszalt szilva maradványokat, és Svájcban a bronzkorból származó szilvamagok is előkerültek. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába a szilvát. Már ekkor több mint 12 szilvafajtát ismertek. Igazán népszerűvé a középkorban vált. Itthon a szilva szó egy 1231-es dokumentumban fordul elő először „silwafa” formában. A 16. században már az alábbi fajokat ismertük: kökény, sárga, besztercei, nemes magyar, duráncai, vörös, katalán, fekete lószemű, fehér lószemű szilva.

Hogyan válasszunk?


Ha nyersen esszük, válasszuk az érettebb, édesebb darabokat. Savanyúságnak, húsok mellé jobb az éretlenebb szilva. Lekvárnak, szilvapálinkához akár a puha és túlérett, magasabb cukortartalmú példányokat is használhatjuk.

Hogyan tároljuk?


A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható gyümölcs.

Hogyan készítsük elő?


Mivel viaszos gyümölcs, mossuk meg jó alaposan. Ha magoznunk is kell, érdemes a magvaváló fajtákat használni. A héját hagyjuk rajta, abban van a vitamin!

Hogyan főzzük?


A friss szilvából készülhet leves, és jól harmonizál húsokkal is. Lekvár és befőtt is készülhet belőle. A szilvás gombóc kitűnő étel, ehhez aromásabb fajtákat érdemes használni, de a lefagyasztott szilva is jó hozzá. A szilvát aszalhatjuk is, és pálinka is készülhet belőle.

Néhány praktika


A szilvalekvárt Szatmárban sok helyen még most is kerti üstben főzik, maggal együtt, amit aztán rostán kipasszíroznak belőle. A szatmári szilvalekvár agyagedényekben (szilkékben) várja a telet és a derelyére éhes szájakat. A hagyományos szatmári szilvalekvár olyan sűrű, hogy régen faládában tartották.

Felhasználási javaslat


A kacsasült mellé isteni a vörösborban megpárolt szilvaköret. A szilvaléből készülhet szilvabor, de ez az alapja számos röviditalnak is. A jó magyar szilvórium, a szilvapálinka ma már hungarikum. Szilvából számos szomszédos országban készítenek röviditalokat: ez az alapja a Slivovitzának, a Rakiának és a Tuicanak.

Miért ne?


Kitűnő őszi vendégváró falatokat készíthetünk, ha a megmosott, félbevágott szilvákat megtöltjük fokhagymával elkevert vajkrémmel, és a tetejére diószemeket ültetünk. Kevés olyan népszerű aszalvány van, mint az aszalt szilva. Húsok töltelékeként, édességekben, vendégváróként szalonnába tekerve és megsütve használhatjuk. Kínában csípősen és sósan is árusítják.

Ismerjük meg jobban!


A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente. A keresztezések miatt a szilvafajták közötti átmeneteket elég nehéz értelmezni. Mintegy kétezer alfaj ismert, ezek eltérnek méretben, színben, formában, magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is. Négy alaptípust különböztetünk meg, ezek: Kerek vagy tojás szilva: Termésén egy varrat található, színe kék vagy lilás, de előfordul piros és sárga változatban is. Édes, nemes gyümölcs. Kerti szilva: Eredetileg Ázsiából származik, hosszúkás formájú, sötétkék színű, a gyümölcshús sárga, éretten a hús elválik a magtól. Kb. 25 különböző fajtáját termesztik itthon például a Stanley, President Drouard szilva, Bühler korai szilva. Ringló szilva: I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el. Az ő neve Reine Claude (ejtsd: renklód) volt, ennek hibás kiejtéséből lett a neve ringló. Zöldessárga héj és zöldes, fehéres, édes gyümölcshúsa van. Mirabelle szilva: Kicsi, gömbalakú, sárga termés és édes gyümölcshús jellemzi.

Élelmezési ismeretek


85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó. Energiatartalma fajtától függően kb. 100 grammban 50 kcal/209 KJ. Vitamintartalma nem kimagasló, de A-, B- és C-vitamint is találunk benne. Rosttartalma igen magas. Az ásványi anyagok közül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne. Antioxidáns tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát. Salaktalanító, vizelethajtó. Étvágyfokozó. Az idegrendszert is serkenti. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Székrekedés ellen gyerekeknek is aszalt szilvát adnak.