Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellátási problémák miatt hiánycikk lehet a teából, ez a fajta érintett a leginkább

Egyre több fronton okoz problémát a vörös-tengeri válság, mely lassítja és akadályozza az Európába tartó kereskedelmi forgalmat. Most egy újabb közkedvelt alapanyag, a fekete tea lehet hiánycikk.

Hiánycikk lehet a fekete tea, ugyanis fennakadásokra számítanak a kereskedők a Vörös-tengernél kialakult háborús helyzet miatt. A válság hatással van az egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalra, melyet érintve a hajók a Szuezi-csatornán áthaladva érkeznek Európába.

A háborús helyzet és a kereskedelmi hajókat sem kímélő támadások arra késztetik a szállítmányozási cégeket, hogy keressenek más útvonalakat, melyek jóval hosszabbak, így drágábbak és lassabbak is. Az egyik ilyen alternatív megoldás, ha Afrikát, és a Jóreménység fokát megkerülve érkeznek Európába, ez pedig akár 10-14 nappal is meghosszabbítja az utat.

Hiánycikk lehet a fekete tea

A tealevelek nagy mennyiségét Ázsiában, Kelet-Afrikában, Kínában, Indiában, Srí Lankán és Kenyában termesztik, és az ezekből a régiókból érkező teherhajók útja nem volt zökkenőmentes a Vörös-tengeren. Egy nagy indiai termesztő tavaly decemberben például arról számolt be, hogy az általuk előállított áru akkor már két hete a mumbai kikötőben rostokolt, ugyanis nem érkeztek meg a szállítóhajók.

Többek között ennek is az eredménye, hogy az Egyesült Királyságban egyes boltokban készlethiány léphet fel a teából. A probléma, úgy tűnik, hogy a Sainsbury's-boltláncot érinti, akik felhívták vásárlóik figyelmét, hogy ellátási nehézségek miatt hiány lehet egyes fekete teákból. Arra számítanak, hogy a probléma csak átmeneti lesz, és a fogyasztók nem fogják megérezni a szállításban történő fennakadást – írja a Standard.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek