Ezzel az egyszerű módszerrel távolíthatod el a rozsdát a befőttesüveg tetejéről

default user icon
MME
Befőttesüveg nélkül nincs befőzés: ilyenkor mindenki lázasan keresi a kamra mélyén megbújó üvegeket. A gyenge pont a tető, ami gyakran eldeformálódik, berozsdásodik. Utóbbi ellen szerencsére tudunk tenni.

A legjobb természetesen az lenne, ha nem kellene az elszíneződött tetőkkel vacakolni. A rozsdásodást meg tudjuk előzni: első lépésként a legtöbb, amit tehetünk, hogy nem mossuk a tetőket mosogatógépben. Kézzel, mosogatószeres meleg vízben alaposan tisztítsuk meg, langyos vízzel öblítsük le, és hagyjuk teljesen megszáradni – hiszen a rozsdát a tető gyűrűiben megbújó nedvesség okozza –, mielőtt a konyhaszerkény mélyére tesszük a következő befőzésig.

Ha már ott a rozsdafolt, az ecet erejét hívhatjuk segítségül: egy pamutrongyot itassunk át ecettel, dörzsöljük át a tetőket, majd szivaccsal és meleg, mosószeres vízzel is tisztítsuk meg. Végül öblítsük le és szárítsuk meg. Makacs, vastagabb rozsdaréteg esetén érdemes a tetőket ecetbe áztatni, és fém súrolóspirállal átdörzsölni.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss