Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Bár a tojás hatósági áras, még így is igen sokba kerül, hiszen az energia- és a takarmányárak jelentősen megemelkedtek az elmúlt fél évben. Ha a tojásvásárlás nagyon megnöveli a kiadásaidat, íme néhány praktikus tanács, hogyan tudsz spórolni és a tojást helyettesíteni.
A mustárt fogyaszthatjuk hideg sültekhez, sült kolbászhoz, ízesíthetünk vele salátaöntetet és különböző szószokat, mártásokat. Ha főzés közben szükséged lenne egy-két kanálnyira, de csak az üres mustáros üveget találtad a hűtőben, több helyettesítőt is használhatsz. Nézz körül, mi van otthon és gondold végig, mennyire harmonizál a készítendő étellel!
Főzelékek, mártások és sütemények hozzávalói között gyakran szerepel a kukoricakeményítő. Mit tehetünk, ha szükség lenne rá, de éppen nincs otthon? Helyettesítsük bátran a következő összetevők valamelyikével!
Biztosan te is jártál már úgy, hogy sütés-főzés közben vetted észre: nincs otthon annyi tojás, mint amennyire szükséged lenne. Tojás nélkül nem tapad össze a fasírt, a palacsinta sem lesz az igazi, a szülinapi tortáról nem is beszélve… Mit lehet ilyenkor tenni? Irány a legközelebbi bolt! De ha nincs kedved útra kelni, próbáld ki az alábbi egyszerű, hatékony tojáspótlók egyikét.
Kekszsütéskor is szárnyalhat a fantáziánk, hála a sokféle formának, kiszúrónak. Ha még nem szereztél be néhány nagyon menő darabot, nézz körül a konyhában, és használd azt, amit találsz. Íme, a mi tippjeink!
Imádjuk a sütőpapírt, hiszen sokoldalú, számos konyhai feladathoz nagy segítség. Nem csak sütésnél vesszük hasznát, hanem például az ételek tárolását, csomagolását is megkönnyíti. Azonban előfordulhat, hogy éppen nincs elegendő mennyiség kéznél. Mutatjuk, mivel helyettesítheted!
Mélyzöld, napsárga, narancssárga, tűzvörös – mind ugyanaz a paprika, csak más az érettségi állapota. A kaliforniai paprikát nemcsak gyönyörű színe miatt kedveljük, ízvilága is különleges. A piros, édeskés ízű változatot – ami tulajdonképpen az érett paprika – számos receptben használjuk. Mit tegyünk, ha nem kaptunk a boltban, vagy ha elfelejtettük a kosarunkba tenni?
Jellegzetes édeskés ízének és sima állagának köszönhetően a krémsajt nagyon népszerű. Kerülhet süteménybe, adhatjuk húsételekhez, szendvicsbe, készülhet belőle finom mártogatós. Ha a receptben krémsajt szerepel, de nincs otthon, könnyű becserélni más összetevőre úgy, hogy meglepően finom lesz a végeredmény.
Egy fűszerekkel teli polc minden háziasszony álma: segítségükkel a világ ízeit könnyedén tudjuk otthon is az asztalra varázsolni. De mi van akkor, ha a recept olyan fűszert vagy fűszerkeveréket ír, ami nincs kéznél? Nem kell a boltba rohanni, inkább nézzük meg, mivel tudjuk helyettesíteni!
A gastrorealityknek és a főzős blogoknak köszönhetően egyre több különleges, az átlagostól akár nem kevéssel drágább alapanyagot használunk főzés során. De ha spórolni szeretnénk, nem kell csúcsminőségű anyagokra költeni: találhatunk olcsóbb összetevőket is, amelyek tökéletes helyettesítők.
A sertészsír az elmúlt években újra kedvelt és népszerű főzési alapanyag lett, ezért szinte minden konyhában megtalálható. Az ételeknek gazdag ízt és krémes állagot ad. Ha elfogyott, vagy esetleg táplálkozási okokból keresünk más alternatívát, több lehetőség közül választhatunk.
Ha rendszeresen iszol bort, biztosan mindig van otthon egy palackkal a kedvencedből. De mi a helyzet, ha nem vagy borivó, a recept viszont borért kiált? Több eset lehetséges: vagy útra kelsz, és beszerzel a legközelebbi kisboltból egy üveg nem túl jó minőségű bort, vagy egyszerűen kihagyod az ételből. Mi inkább azt tanácsoljuk, hogy próbáld meg helyettesíteni. Segítünk!
A fehér ecet olyan főzési és háztartási alapanyag, amelyet az emberek túlnyomó többsége biztosan tart otthon. Sokoldalú összetevő, a zamatos salátaöntetektől a pácokig számos ételt lehet ízesíteni vele – no és a takarítás során is abszolút szupersztár. Így könnyen előfordulhat, hogy főzés közben derül ki: üres az ecetesüveg. Szerencsére viszonylag egyszerű helyettesíteni.
Akár kifogytál a majonézből, akár csökkenteni szeretnéd a kalóriabevitelt, vagy egyszerűen csak szeretnéd kiiktatni a tojást az étrendedből, rengeteg finom majonézpótló közül választhatsz. Próbáld ki az alábbi recepteket, és válaszd ki, amelyik leginkább megfelelő kedvenc receptedhez!
Talán nem mondunk újat azzal, hogy a főzés és a sütés a problémamegoldásról szól. A szépsége abban rejlik, hogy megpróbálunk tökéleteset alkotni – akkor is, ha éppen nincs otthon egy hozzávaló. Vaníliarudat például ritkán kapni, a helyettesítésére viszont számtalan alapanyag jó lehet, mutatjuk, melyek ezek.