Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs otthon bor a főzéshez? Ezekkel helyettesítsd!

default user icon
MME
Ha rendszeresen iszol bort, biztosan mindig van otthon egy palackkal a kedvencedből. De mi a helyzet, ha nem vagy borivó, a recept viszont borért kiált? Több eset lehetséges: vagy útra kelsz, és beszerzel a legközelebbi kisboltból egy üveg nem túl jó minőségű bort, vagy egyszerűen kihagyod az ételből. Mi inkább azt tanácsoljuk, hogy próbáld meg helyettesíteni. Segítünk!

Az elején tisztázzuk: a bornak nincs tökéletes helyettesítője! Két egyforma étel, amelyek közül az egyikben bor, a másikban pedig valamilyen helyettesítő van, különböző ízű lesz. Hogy mennyire, azt több dolog is befolyásolja. Először is az, hogy mennyire fontos alapanyag a bor a receptben. Például a vörösboros marhapörköltnél az étel alapjául szolgál a bor, így meglehetősen nehéz helyettesíteni bármivel. Viszont ha egy sütőtökös rizottót készítesz, ahol a bor fontos ugyan, de mégsem fő összetevő, könnyebb találni helyettesítőt. Másodszor az sem mindegy, milyen bort kell cserélni: a vörösbor nehezebb dió, mint a fehér. Előbbi ugyanis színt ad az ételnek, a savak fanyarságot, aromát... A száraz fehérbort már könnyebb pótolni, ennél ugyanis "csak" az édeskés, gyümölcsös, enyhén savas hatást kell valamivel utánozni.

A közhiedelemmel ellentétben a borban lévő alkohol, ha kulináris alapanyagként használják, nem meghatározó, mivel főzés közben szinte teljesen elpárolog. Kivételt képeznek azok a receptek, ahol a bort nem hőkezelték, például néhány zselében, boralapú pácban.

Almabor

Az egyik legnyilvánvalóbb helyettesítője a bornak minden receptben. Hasonló ízprofillal bír, így szinte észrevehetetlen a csere.

Más gyümölcsborok

A gyümölcsborokban markánsan jelen van a gyümölcs illata, íze, ezért azt gondolhatnád, hogy nem jó helyettesítők. Ennek ellenére jól működnek, csak figyelembe kell venni, hogy milyen ételt készítesz és milyen gyümölcsborod van otthon. A felhasznált alapanyagokból függően még a vörösbort is tudod helyettesíteni például egy piros bogyós gyümölcsökből készült borral.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek közül nyilvánvalóan a szőlőlé a legjobb helyettesítő. Felhasználáskor vedd figyelembe, hogy ezek az üdítőitalok nagyon édesek, így mindenképpen hígítsd fel vízzel vagy borecettel, esetleg adj hozzá citromlevet. Különösen azoknál az ételeknél működik, ahol csak kis mennyiségű borra van szükség.

Almaecet

Ha esetleg van kéznél, az almaecet remekül helyettesíti a fehérbort. Enyhén édes, mint a bor, és hasonlóan érlelt mélységű. Adjon az ételhez annyi almaecetet, mint a receptben előírt bormennyiség.

Fehér borecet

Ha a recept száraz fehérbort kíván meg, a fehérborecet megfelelő alkoholmentes helyettesítő. Mivel fehérborból készül, meglesz a kívánt íz – de ne feledd, hogy sokkal savasabb lesz. Hígítsd fel az ecetet vízzel, hogy picit csökkentsd a savasságot: 50 százalék ecet és 50 százalék víz keveréke tökéletes lesz.

Húsleves

Ha a bor testességére van szükség az ételbe – például más összetevőket főzni vagy párolni benne, esetleg mártásalapnak kell – akkor használhatsz helyette húslevest. A zöldség- és csirkehúsleves bármilyen ételhez használható: zöldséghez, húshoz vagy akár halhoz is. Ha húslevessel helyettesíted a bort, ne feledkezz meg a sav-cukor egyensúlyról: adj ecetet és cukrot a leveshez! Ha enyhén sózott húslevest használsz, érdemes megkóstolni az elkészített ételt, mielőtt további sót adnál hozzá.

Gyömbérsör

Furcsa ötletnek tűnhet, de a gyömbérsörnek ugyanolyan száraz, édes íze van, mint a fehérbornak, tehát jól működik. Azonos mennyiségben cserélheted: ha a recept 2 dl bort ír, adjon az ételhez 2 dl gyömbérsört.

KOMBUCHA

Kiválóan helyettesítheti a bort. A zöld teával, fehér teával vagy más gyógyteával készített, az optimálisan savasra-édesre érlelt könnyű kombucha ugyanolyan jó helyettesítője lehet a bornak, mint az almabor.

 Víz

A víz nem a legjobb helyettesítője a bornak, de egy kevés borecet és a cukor hozzáadásával megpróbálhatod hozni a bor ízvilágát. Vizet használhatsz a bor helyettesítésére olyan esetekben, amikor bor szerepel ugyan a receptben, de nem játszik meghatározó szerepet. Inkább csak a folyadékmennyiség megtartását segíti: nem hagyja az ételt kiszáradni. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss