Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elfogyott a mustár? Ez az 5 legjobb helyettesítő fűszer

default user icon
MME
A mustárt fogyaszthatjuk hideg sültekhez, sült kolbászhoz, ízesíthetünk vele salátaöntetet és különböző szószokat, mártásokat. Ha főzés közben szükséged lenne egy-két kanálnyira, de csak az üres mustáros üveget találtad a hűtőben, több helyettesítőt is használhatsz. Nézz körül, mi van otthon és gondold végig, mennyire harmonizál a készítendő étellel!

Előfordulhat, hogy az alábbi helyettesítők nem minden receptben működnek! Mielőtt az ételhez adnád, gondold végig, hogy kompatibilisek-e a receptben szereplő többi összetevővel. Néha az a legjobb, ha nem pótolod semmivel a hiányzó összetevőt  – különösen, ha csak kis mennyiséget ír a recept.

1. Mustárpor

Viszonylag kevés őrölt mustárt igénylő recept van, de ha egyszer valamikor vettél egy zacskóval, most jól jöhet. Legismertebb az angol mustár: a mustármagot porítják, majd különféle fűszerekkel keverek, majd búzaliszttel sűrítik és kurkumával színezik. Színe sárga, púderszerű. Használatkor meleg víz hozzáadásával kell megfelelő sűrűségűre kikeverni.

2. Mustármag

Ha a kamra mélyén találsz egy üveg mustármagot, nyert ügyed van. Egy kávé- vagy fűszerdarálóval őröld meg a magokat, és készítsd el saját mustárodat. A sárga mustármag íze enyhe, a barna vagy fekete erőteljesebb ízű, így utóbbiakból kevesebbet használj, mint amennyit a recept előír.

3. Kurkuma

A kurkuma ugyanolyan élénksárga színt és hasonló ízvilágot biztosít, mint a mustár. Lágyabb ízű, ezért nem kell aggódnod, hogy az étel csípősebbé, fűszeresebbé válik. Adagolása attól függ, hogy mennyire vágysz erőteljes ízekre.

4. Wasabi

A wasabi – vagy más néven japán torma – Japánból származó növény, amelynek a gyökerét használják fel. Mivel rendkívül drága, az Európában kapható készítmények többnyire mustárporral vannak dúsítva. Por és paszta formájában kapható, bármelyik van otthon, helyettesítheted vele a mustárt. A wasabi íze hasonló, mint a mustáré, de fűszeresebb, ezért kezdj fele akkora mennyiséggel, mint mustárból kellene, majd az ízlésednek megfelelően adagold.

5. Torma

A torma ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a mustár, ezért logikus, hogy hasonló az ízük. A torma kicsit fűszeresebb, ezért használj kevesebbet, mint amennyit a recept megkíván, és ízlés szerint adj még az ételhez.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss