Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
KISS NOÉMI
Cikk
MME
Ha nem akarsz vagy tudsz piacra szaladni egy-két kiló savanyú káposztáért, a boltit pedig nem szereted - nincs más hátra, mint, hogy elkészítsd a saját, házi savanyú káposztádat! Ne gondold, hogy fél mázsa káposzta és egy 30 literes hordó kell hozzá! Elég egy nagy befőttes üveg és egy fej káposzta ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény!
Vannak, akik uborkapártiak, és vannak, akik az apróra vágott savanyú káposztát szeretik jobban. Nekik kedvezünk most a legfinomabb házi savanyú káposzta receptjével.
A fermentálás egy ősrégi tartósítási technika, ami napjainkban ismét egyre népszerűbbé válik. Nagy szerencsénkre, ugyanis számos előnye van annak, ha rendszeresen fogyasztunk ezzel az eljárással készített ételeket.
A kánikulai napokon két dolgot érdemes tennünk: a vízparton heverészni és kovászos uborkát készíteni. És ha elkészült, hidegen mind megenni, a hátramaradt levet pedig nem kiönteni – meginni! Ennél egészségesebb dolog ugyanis kevés van!
Videó
Most, hogy végre itt az igazi nyári meleg, hivatalosan is elkezdődött a kovászosuborka-szezon! Bár az időjárás nem mindig kedvez ennek a napon érlelt savanyúságnak, a közhiedelemmel ellentétben akkor is érdemes nekiállni, ha a meteorológia több esőfelhőt ígér, mint napsütést – sőt! Mondjuk máris, hogyan készítsd, hová tedd, és hány nap alatt lesz tökéletesen érett és roppanós!
Ha te is szeretnéd, hogy még finomabbak legyenek az ételeid, akkor ezt a titkos hozzávalót nem hagyhatod ki a főzések során. És hogy mi ez a titkos hozzávaló? A fermentált citrom, amiből az umami, vagyis az a bizonyos ötödik íz származik.
Most, hogy dúskálunk a színesebbnél színesebb zöldségekben, ne feledkezzünk meg a téli időszakról sem, amikor nem lesz ennyi friss finomság a pultokon!