hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Savanyított cukkini vagy tök - adalékanyagok nélkül!   

120 perc
egyszerű
olcsó
2 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megmossuk és meghámozzuk a cukkinit, aztán legyaluljuk, meghámozzuk, felkockázzuk a vöröshagymát, a fokhagymákat megpucoljuk és lereszeljük, a kaprot jól megmossuk és apróra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük az előkészített hozzávalókat, besózzuk, és jól átgyúrjuk.
  2. Egy tányért vagy fedőt teszünk a keverékünk tetejére, egy 1 kg-os súlyt rakunk rá (ez lehet egy már elkészült üveg savanyúság is! ) és állni hagyjuk, minimum fél órát, ez alatt levet szépen ereszt.
  3. Üvegbe pakoljuk, majd jó alaposan lenyomkodjuk( pl. lapos fakanállal, vagy nyújtófával). Általában a nyomogatás végére a saját leve is szépen ellepi, ám ha mégsem, pótolni kell a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állás során nyertünk.
  4. „Lepálcázzuk” a tetejét, hogy a zöldség a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy tiszta kő, spatula, vagy botra vágott répa, gyökér).
  5. A tetejére egy harisnyát, vagy függönydarabot helyezünk, amit egy rákötünk - így levegőhöz jut a zöldség, de nem mennek bele a rovarok.
  6. A konyhában, egy tálcára tesszük az üvegeket, és kb. 10 nap után lesz kész. A folyadék idő közben fogy, ezt szűrt vízzel pótoljuk.
  7. Kóstolással ellenőriizzük, hogy jó-e, és ha igen, hűtőszekrénybe tesszük, így lelassulnak a folyamatok. A kész savanyúságot kamrapolcon, spájzban is tárolhatjuk.
Ha tannint tartalmazó növényi részeket teszünk a zöldségekhez, roppanósabb marad a savanyú. Ilyen pl. a szőlőlevél, szőlőkacs, tölgyfalevél, meggyfalevél. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss