Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Adjak? Ne adjak? Érdekességek a borravalóról

default user icon
MME
A borravaló sokak számára nehéz ügy: nem tudják, hogyan adják, adjanak-e egyáltalán, míg mások könnyedén, gyakran nagyvonalúan fejezik ki plusz pénzzel az elégedettségüket. Nemcsak arról tudunk keveset, hogy mikor, mennyit adjunk, hanem az eredetéről is.

Valakinek természetes, hogy amennyiben elégedett a felszolgálás minőségével, a fodrász munkájával, a futárral, akkor borravalót ad. Akadnak azonban olyanok is szép számmal, akik nem hajlandóak adni egy forinttal sem többet, mint ami a számlán szerepel. Kinek van igaza? Ezt nehéz eldönteni. A borravaló nem mindenhol létezik és természetesen nem kötelező.

Az első borravaló

A borravaló pontos eredete nem ismert. Az egyik elfogadott elmélet szerint az ókori Rómából származik, ahol ahol a gazdagabb vendégek egyfajta jótékonykodás gyanánt pénzt adományoztak a szegényebb embereknek az éttermekben. A másik, szintén népszerű elmélet szerint az angol kocsmárosok vezették be, amikor kevés pénzzel próbálták lekenyerezni a kocsmárosokat, hogy nem dobja ki őket.

Ahány ország, annyi szokás

Mivel még az eredete sem biztos, a gyakorlat is eltérő a világban. Az Egyesül Államokban például szinte mindenhol illik adni borravalót, a mértéke pedig 15-20 százalék a számla összegéből. Nagy-Britanniában borravaló csak a kiemelkedő kiszolgálásért jár, általában 10 százalék körüli az összege. Franciaországban a borravalót általában hozzáadják az éttermi számlához, így nincs szükség külön borravaló fizetésére. Japánban viszont nem elfogadott, sőt előfordul, hogy sértésnek veszik. Az ázsiai szigetországban a jó szolgáltatásért tisztelet és udvariasság jár.

Mi a helyzet itthon?

Nálunk a borravalót általában a rendelt ételek és italok számlájának 10-15% -ára számítják. Az összeg lehet magasabb is, ha elégedettek voltunk a kiszolgálással vagy egy elegánsabb, drágább étteremben étkeztünk. A borravalót általában készpénzben szokás adni, és közvetlenül a kiszolgálónak nyújtjuk át. Manapság azonban már a bankkártyával történő fizetés vált elterjedté, így az étterem számlájához írják hozzá a borravalót. Alapvetően az étterem típusa és az ételek ára is befolyásolhatják a borravaló mértékét.

Borravaló, szervízdíj – mi a különbség?

Néhány éve rendszeresen megjelenik az éttermi számlákon a szervizdíj. Sokan úgy döntenek, hogy ezért nem is adnak borravalót, hiszen ez kvázi „kötelező” borravaló. A szervizdíj nem a vendéglátóhely önálló kezdeményezése, hanem egy jogszabályban lefektetett fogalom. Míg a borravalót önkéntesen adjuk és az összegét is mi döntjük el, addig a szervizdíj egy rögzített tétel, amely a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti – így ez utóbbit mindenképpen meg kell fizetnünk. A szervizdíjból minden ott dolgozó részesül, nemcsak a felszolgáló személyzet. Az így befolyt összeg csak bérre fordítható, az alapbér felett fizetik ki a dolgozóknak, de a munkabérnél jóval kedvezőbb az adózása.

(Nyitókép: Shutterstock)

Cikk forrása: life.hu 

Ajánljuk még:

 

 

 



Ezek is érdekelhetnek

Friss