Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borbás Marcsi elárulta, hogyan főzi a sonkát – tippek, hogy tökéletes legyen a végeredmény

default user icon
MME
Néha a legegyszerűbb étel elkészítése okozza a legtöbb fejtörést a kezdő háziasszonyoknak, jó példa erre a sonkafőzés. Ahány család, annyi recept – vajon melyik az igazi? A lényeg, hogy néhány alapszabályt betartsunk az előkészületek és a főzés során.

Ahogy azt Borbás Marcsi legújabb videójában elmondja, a sonkafőzés valóban nagyon egyszerű, és pont ezért könnyű elrontani. Hogy miért? Egyszerűen nincs mivel javítani a helyzeten. Nézzük, mit tanácsol Marcsi, hogy tökéletes legyen az ünnepi sonka!

1. Válasszunk jó minőségű sonkát

Akkor lesz jó a sonka, ha friss, nyers, füstölt sonkával kezdünk dolgozni – amennyiben már főzés előtt száraz a hús, nem lesz puha a végeredmény! Fontos, hogy zsíros, kihízott hússal dolgozzunk, ez is szükséges ahhoz, hogy ne száradjon ki az étel, míg elkészül. Marcsi azt tanácsolja, hogy ne vásároljunk gyorspácolt húst a benne lévő adalékanyagok miatt – egy hagyományosan pácolt, füstölt kötözött sonkadarab tökéletes lehet húsvéti fogásnak.

2. figyeljünk arra, hogy mennyire füstölt a hús

A túlfüstöl hús felborítja az ízek egyensúlyát, ezért ha úgy látjuk, a nyers hús füstös ízű,  forraljuk fel egyszer  tiszta vízben. Egy perc főzés után le is önthetjük róla ezt az első, előfőző levet, és kezdhetjük is az „igazi főzést”.

3. Nem kellenek extra hozzávalók

Sokan tesznek a sonkafőző vízbe répát, hagymát, borókát, borsot, ám Marcsi lábasába mindig csak néhány dolog kerül: a (kötözött) sonka vagy sonkák, egy darab puha, friss kolbász, és annyi víz, amennyi ellepi ezeket.

4. Lassan főzzük a húst

A húson múlik, mennyi ideig kell főzni a sonkát. A főzési időt elsősorban az határozza meg, mekkora a hús. A kisebb darabok általában 1,5 – 2 óra alatt elkészülnek, de van, amelyiknek öt óra is kellhet!

5. Ekkor jöhet a tojás

A tojás héja átengedi az ízeket, ezért ha sonkalében főzzük, csodálatos kísérőt kapunk a sonka mellé. Húsz perccel azelőtt, hogy elzárjuk a lángot a hús alatt, tegyünk a lábasba tojásokat!

6. Hagyjuk a saját levében kihűlni a sonkát

Amikor úgy látjuk, kellően puha lett a sonka, zárjuk el a vizet, de hagyjunk mindent a lábasban együtt kihűlni. Így tudjuk elérni, hogy a sonka szaftos maradjon, és ne száradjon ki!

7. A főzőlé igazi kincs

A főzőlé tele van ízzel, sőt, a tojás héjából kifőtt kalcium is benne van. Ha nem tudjuk frissen elhasználni, fagyasszuk le kisebb üvegekben vagy légmentes zacskókban, dobozokban. Hónapokig eláll a fagyasztóban, és remekül ízesíti majd a különféle leveseket vagy akár rizottókat!

(Borítókép: illusztráció, Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss