Ahogy azt Borbás Marcsi legújabb videójában elmondja, a sonkafőzés valóban nagyon egyszerű, és pont ezért könnyű elrontani. Hogy miért? Egyszerűen nincs mivel javítani a helyzeten. Nézzük, mit tanácsol Marcsi, hogy tökéletes legyen az ünnepi sonka!
1. Válasszunk jó minőségű sonkát
Akkor lesz jó a sonka, ha friss, nyers, füstölt sonkával kezdünk dolgozni – amennyiben már főzés előtt száraz a hús, nem lesz puha a végeredmény! Fontos, hogy zsíros, kihízott hússal dolgozzunk, ez is szükséges ahhoz, hogy ne száradjon ki az étel, míg elkészül. Marcsi azt tanácsolja, hogy ne vásároljunk gyorspácolt húst a benne lévő adalékanyagok miatt – egy hagyományosan pácolt, füstölt kötözött sonkadarab tökéletes lehet húsvéti fogásnak.
2. figyeljünk arra, hogy mennyire füstölt a hús
A túlfüstöl hús felborítja az ízek egyensúlyát, ezért ha úgy látjuk, a nyers hús füstös ízű, forraljuk fel egyszer tiszta vízben. Egy perc főzés után le is önthetjük róla ezt az első, előfőző levet, és kezdhetjük is az „igazi főzést”.
3. Nem kellenek extra hozzávalók
Sokan tesznek a sonkafőző vízbe répát, hagymát, borókát, borsot, ám Marcsi lábasába mindig csak néhány dolog kerül: a (kötözött) sonka vagy sonkák, egy darab puha, friss kolbász, és annyi víz, amennyi ellepi ezeket.
4. Lassan főzzük a húst
A húson múlik, mennyi ideig kell főzni a sonkát. A főzési időt elsősorban az határozza meg, mekkora a hús. A kisebb darabok általában 1,5 – 2 óra alatt elkészülnek, de van, amelyiknek öt óra is kellhet!
5. Ekkor jöhet a tojás
A tojás héja átengedi az ízeket, ezért ha sonkalében főzzük, csodálatos kísérőt kapunk a sonka mellé. Húsz perccel azelőtt, hogy elzárjuk a lángot a hús alatt, tegyünk a lábasba tojásokat!
6. Hagyjuk a saját levében kihűlni a sonkát
Amikor úgy látjuk, kellően puha lett a sonka, zárjuk el a vizet, de hagyjunk mindent a lábasban együtt kihűlni. Így tudjuk elérni, hogy a sonka szaftos maradjon, és ne száradjon ki!
7. A főzőlé igazi kincs
A főzőlé tele van ízzel, sőt, a tojás héjából kifőtt kalcium is benne van. Ha nem tudjuk frissen elhasználni, fagyasszuk le kisebb üvegekben vagy légmentes zacskókban, dobozokban. Hónapokig eláll a fagyasztóban, és remekül ízesíti majd a különféle leveseket vagy akár rizottókat!
(Borítókép: illusztráció, Shutterstock)
Ajánljuk még:
- AZ 5 LEGFINOMABB REGGELI HÚSVÉTRA: SONKÁVAL, TOJÁSSAL ÉS KALÁCCSAL>>>
- 9 FOSZLÓS ÉS PUHA HÚSVÉTI KALÁCS, AMI NEM HIÁNYOZHAT AZ ÜNNEPI ASZTALRÓL>>>
- A HÚSVÉTI ASZTAL ÉKE LESZ EZ A SONKÁS-TORMÁS KOSZORÚ: ELÁRULJUK, HOGYAN KÉSZÍTSD!>>>