32 g invertcukor(ennek hiányában, ennyivel több cukor került bele)
1 csipet só
48 g natúr joghurt
72 g liszt
48 g mandulaliszt
3 g sütőpor
58 g tökmagolaj
Fehér csokoládés Bavarois-mousse:
200 g tejszín (min. 20%-os)
2tk vaníliakivonat
40 g zselatinmassza
220 g fehér csokoládé
480 g felvert tejszín (min.20%-os)
Tökmagos glazing:
50 g víz
100 g kristálycukor
100 g glükózszirup
66 g sűrített tej
40 g zselatinmassza
100 g fehér csokoládé
65 g tökmagolaj
Elkészítés
1.Pirított tökmag: A tökmagot egy tepsire kiöntjük, majd 180 Celsius-fokon 12 perc alatt megpörköljük. Figyeljünk rá, hogy a 12 perc alatt legalább 3-szor mozgassuk át, hogy minden oldala megpiruljon.
2.Tökmagpraliné: A pirított tökmagot cutterbe, ha nincs cutter, akkor egy robotgépbe tesszük. A cukrot a vízzel kB. 118 Celsius-fokra felfőzzük.(maghőmérő hiányában csak körülbelül) Közben a robotgépet elindítjuk. Mikor eléri a hőmérsékletet, a cukorszirupot óvatosan a darált tökmagra öntjük, majd hagyjuk, hogy eldolgozza a gép. Ha nincs cutterünk, akkor a végén még botmixerrel átmixeljük, majd hozzáadjuk a tökmagolajat és még egyszer átturmixoljuk.
3.Ropogós réteg: A 70 g fehér csokoládét megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tökmagpralinét és botmixerrel átmixeljük. Ezután hozzáadjuk a hántolt ostyát, majd spatulával óvatosan elkeverjük. Egy 22 cm-es tortakarikába kiöntjük és egyenletesen elkenjük. Ezután lefagyasztjuk.
4.Zselatinmassza: A vízhez hozzáadjuk a zselatint, majd felfőzzük annyira, hogy feloldódjon a zselatinporunk.
5.Málnazselé: A málnát elkezdjük főzni, majd 70 Celsius-foknál hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és így főzzük tovább. Mikor elkezd forrni, onnantól kezdve még 1-2 percig lassan forrásponton tartjuk, majd botmixerrel elturmixoljuk. A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát és még egyszer átturmixoljuk. 22 cm-es tortakarikába kiöntjük, majd fagyasztjuk.
6.Tökmagos felvert: Az első 4 összetevőt robotgépbe tesszük, majd elkezdjük habosítani. A liszteket és a sütőport összekeverjük. Amikor elkezd habosodni a tojásunk, hozzáöntjük a joghurtot. A végén a liszteket spatulával belekeverjük a felvert tojásunkba, majd a végén hozzáadjuk a tökmagolajat. 24 cm-es tortakarikába öntjük, majd 160 Celsius-fokon 20-25 percig sütjük.
7.Fehér csokoládés Bavarois-mousse: A tejszínt a vaníliarúddal és a zselatinmasszával felmelegítjük, megolvasztjuk félig a fehér csokoládét, és mikor felolvadt a zselatinmasszánk, hozzáöntjük a fehér csokoládéhoz, és emulziót készítünk. Hűtőben pihentetjük, miután elérte a 18 Celsius-fokot, a felvert tejszínnel óvatosan elkeverjük.
8.Tökmagos glazing: Az első 4 összetevőt elkezdjük felforralni. Mikor felforrt, 3 lépésben a fehér csokoládéhoz adjuk. Óvatosan elkeverjük. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele, hogy minél szebben tudjuk majd leönteni a tortánkat, és ne legyen buborékos. A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát. Felhasználás előtt adjuk hozzá a tökmagolajat.
A torta összeállítása:
A tökmagos felvertünket egy 22 cm-es tortakarikába vágjuk. Hozzáadjuk a mousse 1/3-ad részét és szépen elkenjük. Ezután rátesszük a kifagyasztott pralinénkat. Újból mousse, majd a kifagyasztott málnazselé. A végén az összes mousse-t rátesszük, majd kenőkéssel szépen elsimítjuk. Kihűtjük a tortánkat.
A glazinget langyosrahűtjük, majd ezzel burkoljuk a tetején. A végén kivesszük a formából hőlégfúvó segítségével, és 16 szeletben felszeleteljük. A tetejét szeletenként fehércsokipasztillával díszítjük,az oldalát pedig meghintjük a tökmagpralinével.