hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás pite

MME MME
25 4.4/5
120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 2 kg savanykás alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • Az omlós tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • Továbbá:
  • 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • (fahéjas) porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket.

Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Megjegyzés

Lajos Mari receptje. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss