Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz isteni ropogós-foszlós a békebeli sós vajas kifli - íme a trükk!

Aranybarna, foszlik és ropog - mi az? Nem lenne túl nehéz találós kérdés, természetesen a békebeli vajaskifliről van szó. Ami már önmagában is nagyon finom, főleg frissen, langyosan, pici vajjal. De remek tízóraialap is, az ebből készített uzsonnát biztos meg fogja enni a legválogatósabb apróság is.

Ha reggelit el sem tudod képzelni ropogós péksütemény nélkül, de valahogy egyik környékbeli pékségben sem talátál rá még az igazira, akkor nincs más hátra: neked kell elkészítened. Mivel a sós vajaskiflinél nincs csodálatosabb, érdemes ezzel kezdeni. Egyszerű, kelt tésztás receptről van szó, mégis van itt valami, amitől tökéletes lesz az állaga - mégpedig az, ha vízgőzben sül. Ezt pedig - gőzölős sütő híján - a következőképpen érhetjük el: amíg kel a tészta, a sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt, és mielőtt betolnánk a kiflikkel megpakolt tepsit, a felforrósodott edénybe egy deci forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. Az így keletkezett gőzben sült kiflik kívül ropogósak, belül foszlósak lesznek - vagyis pont olyanok, amiről álmodtunk!


HOZZÁVALÓK A foszlós Sós vajaskiflihez:

(8 darabhoz)

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál tejföl
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl víz
  • nagy szemű só a tetejére

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.
  2. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt hagyjuk a duplájára nőni.
  3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára vagy munkapultra. Kiütögetjük belőle a levegőt, és 8 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük.
  4. Ismét vékonyan belisztezzük a munkafelületet, és megformázzuk a kifliket. Ehhez a gömböket vékony háromszögekké nyújtjuk, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük, kissé meghajlítjuk, így alakul ki a klasszikus kifliforma.
  5. Sütőpapírral beborított sütőlemezre fektetjük, egymástól legalább 5-6 cm távolságra.
  6. Letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
  7. A megkelt kifliket lepermetezzük kevés hideg vízzel, megszórjuk nagy szemű sóval, és a tepsit a forró sütőbe rakjuk.
  8. A fémedénybe egy deci forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A kifliket 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és a kifliket még 5 percig a sütőben hagyjuk. Végül rácsra tesszük, és ismét lepermetezzük kevés hideg vízzel. 

Ezek is érdekelhetnek