Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

7 abbahagyhatatlan kaja, amit padlizsánból készíthetsz

default user icon
Török Zsuzsa Zöldség
0
Az eredetére utalóan törökparadicsomnak, alakja után tojásgyümölcsnek is nevezett zöldségféle szezonja egészen a fagyokig elhúzódik. A jellemzően sötét ibolyaszínű termés változatosan felhasználható, így akkor sem fogod megunni a padlizsános ételeket, ha gyakran az asztalodra kerülnek. A hét minden napjára adunk egy ötletet.

Bármelyik elkészítési módot választod is, mindig érett, azaz fényes felületű, feszes héjú padlizsánt használj. Ebben a magok éretlenek, de már jól láthatók. A túlérett, puha darabok héja ráncos, húsuk szivacsos, magjaik zavaróan szúrósak.

PADLIZSÁN, A CSODAZÖLDSÉG >>> 

Az érett padlizsán héját és magjait is megeheted. A kesernyés íz enyhítéséhez a megmosott tojásgyümölcsöt hámozatlanul, hosszában vágd fel nem túl vékony szeletekre, majd sózd be, és hagyd állni 15-30 percig, hogy levet engedjen. Ezután a szeleteket öblítsd le hideg vízzel, csepegtesd le, és készítsd el a recept szerint.

A padlizsán kedveli a zöldpaprika, a paradicsom, a cukkini társaságát, és bármilyen húsételhez társítható. Fűszere a hagyma és a fokhagyma, a fűszerpaprika, a friss borsmenta, a rozmaring, a citromlé, a só és a bors. Sütés esetén utólag, főzéskor pedig akkor sózd meg, amikor puhulni kezd.

Variációk padlizsánra >>> 

Csekély kalóriaértéke ellenére laktató, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott.

1. Padlizsánkrém készítéséhez a héjában megsütött tojásgyümölcs puha húsát kapard ki, villával nyomkodd szét, majd ízesítsd olajjal, reszelt vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal. Kenyérre vagy pirítósra kenve előétel, esetleg könnyű vacsora lehet.

9 TIPP A TÖKÉLETES PADLIZSÁNKRÉMHEZ: A VÁSÁRLÁSTÓL AZ ELKÉSZÍTÉSIG >>> 

2. Grillezheted parázs fölött, de serpenyőben és a sütőben is. Fogyaszthatod önmagában, grilltálak alkotóelemeként, továbbá húsok mellé köretnek.

3. Tekercs készítéséhez a padlizsánt szeleteld fel hosszában, süsd meg grillen vagy serpenyőben, majd halmozz rá tetszés szerinti – pl. sajtos, rizses, húsos – tölteléket, és tekerd fel. Partikon finger foodként kínálhatod.

Padlizsántekercs paradicsomos raguval >>> 

4. Raguként kerülhet a tányérodba, ha cukkinivel, paradicsommal és provence-i fűszerekkel találkozik egy fenséges francia lecsóban (ratatouille).

5. Megtöltheted darált hússal vagy a vegetáriánusok örömére valamilyen rizses, zöldséges, sajtos keverékkel.

6. Salátához a padlizsánt meg kell sütni, mielőtt összeforgatod pl. hagymával, paradicsommal, zöldpaprikával, (juh)sajttal, salátalevelekkel vagy zsenge parajjal, illetve meglocsolod egy olajos öntettel.

7. Pizzára, pitére tetszésed szerint, feltétként variálhatod a padlizsánt paradicsommal és sajttal. Kínáld friss fűszernövényekkel díszítve!

Padlizsános receptek >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin