Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Jókai-bableves

Hozzávalók

  • 18 dkg szárazbab vagy 30 dkg friss fejtett bab
  • 1 db füstölt sertéscsülök
  • 10 dkg sárgarépa
  • 8 dkg petrezselyemgyökét
  • 1 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg zöldpaprika
  • 7 dkg friss paradicsom
  • 30 dkg kolbász
  • 4 dkg zsír
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1/2 dkg fűszerpaprika
  • 1/2-1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1,5 dl tejföl + a tálaláshoz
  • 3 dkg liszt
  • csipetke

Elkészítés

    1. A szárazbabot jól megmossuk és előző este beáztatjuk. (Fejtett bab esetén erre nincs szükség.) A csülköt kb. 1 1/2 l vízben vajpuhára főzzük.
    2. Másnap a karikára vágott gyökérzöldséget a főzőlé tetej én megfagyott s arról villával leszedett zsírján megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, és felöntjük a füstölt ízű lével. Hozzáadjuk a babérlevelet, az összezúzott fokhagymát, a kis kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot. A csülöklé sótartalmától függően kevés sóval ízesítjük, és puhára főzzük.
    3. Közben a kolbászt a zsíron megsütjük, majd kivesszük, és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és a liszttel világos rántást készítünk az apróra vágott vöröshagymával. Az utolsó pillanatban meghintjük a fűszerpaprikával és aprított petrezselyemzölddel. Ha a leves a rántással felforrt, a tej föllel behabarjuk. Végül csipetkét főzünk bele, és a kolbászkarikákkal együtt felforraljuk. Tálalás előtt apró kockákra vágjuk a csülökhúst, és rámerjük a forró levest. Egy kevés tej föllel díszítve kínáljuk. 

    13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 

    ÍGY FŐZZ OLYAN BABLEVEST, MINT NAGYI - 8 TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN! >>> 

    11 EGYSZERŰ ÉS HÁZIAS LEVES FILLÉRES ALAPANYAGOKBÓL >>> 

Megjegyzés

A receptet Gundel Károly 1934-ben kiadott Kis magyar szakácskönyve nyomán közöljük.

MME
A levest ecettel, tárkonyecettel ki-ki utánaízesítheti. Gundel szerint a savanyú íz ellensúlyozására a végső ízesítéshez igen kevés porcukor is számításba jöhet a szükséges ízharmóniához.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin