Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A zsugorstop nagy segítség, de ezekre a dolgokra továbbra is érdemes figyelni

default user icon
MME
Az utóbbi években hazánkban is felgyorsult a zsugorfláció, azaz a termékzsugorodás, amikor bizonyos termékek ára változatlan marad vagy akár emelkedik, és ezzel párhuzamosan a termék mennyisége csökken. Mutatjuk, hogy tudatos vásárlóként mire figyeljünk a hétköznapok során.

A multik trükközése tulajdonképpen rejtett áremelés, hiszen a megvásárolt termékekből a korábbiaknál kevesebbet kapunk a pénzükért.

Jogszabályi védelem

Az új jogszabály szerint ha egy termék csomagolása a 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti kiszereléséhez képest megváltozik, azt két hónapon keresztül a termék mellett figyelemfelkeltő tájékoztatással kell jelölni a vásárlók számára.

Nagy segítség a nyilvános adatbázis

Vásárlóként mi magunk is nyomon követhetjük a termékeket, mivel azokról, amelyek kiszerelése változik, nyilvános adatbázis készül, amely március 1-jétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. Az érintett termékeket a gyártók, magyarországi forgalmazók, valamint a nagykereskedők is jelezhetik a Nébih felé.

Fontos megjegyezni, hogy az új szabályok kizárólag az előrecsomagolt termékekre vonatkoznak, így sokkal nehezebb a dolgunk például a pékáruknál, hiszen csomagolás híján legfeljebb csak a méret alapján feltételezhetjük, ha egy zsemle vagy egy kifli összement.

Mit tehetünk mi, vásárlók?

  • Hasonlítsuk össze az árakat!

Ha azt látjuk, hogy egy termék kiszerelése megváltozott, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy drágább is lett. Egy kisebb kiszerelés is lehet olcsóbb, mint a nagyobb, és ez fordítva is igaz lehet. Ha valóban szeretnénk megtudni, melyik termék a gazdaságosabb választás, a legegyszerűbb, ha összehasonlítjuk a termékek egységárait.

  • Ne vásároljunk megszokásból!

Gyakori trükk az is, hogy egy terméket boltonként eltérő kiszerelésekben árulnak, ami megnehezíti, hogy pontosan nyomon kövessük az árakat. Ahelyett, hogy megszokásból levennénk a polcról a kedvenc termékünket, itt is fontos alapszabály, hogy hasonlítsuk össze az egységárakat.

  • Figyeljünk a csomagoláson található információkra!

Azért, hogy egy termék minél gyorsabban elfogyjon, gyakran változtatják a hígítási arányt. Különösen a szirupoknál és szörpöknél érdemes erre figyelni a csomagoláson. Minél nagyobb ez a szám, annál több italt készíthetünk belőle, így nem biztos, hogy a literárban olcsóbb termék lesz végül a gazdaságosabb.

Mindenki ismeri már a 90 darabos „100-as” papírzsebkendőket, de azt már kevesen tudják, hogy a papír méretével és a rétegek számával is trükközhetnek. Különösen a wc papír vásárlásakor legyünk figyelmesek, hiszen minél kisebb és vékonyabb, annál gyorsabban fogy.

A gyártók nem csak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is trükközhetnek. Így sokszor nem is sejtjük, hogy ugyanazért a pénzért rosszabb minőséget kapunk. Gyakran csökkentik például a konzervek hústartalmát, vagy a rostos üdítők gyümölcstartalmát 25 százalékról 12 százalékra. Mindig ellenőrizzük az összetevőket, és hasonlítsuk össze más termékkel.

/Forrás: Fanny magazin/

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss