A sütemény tovább marad friss, ha a tésztába egy hámozott almát is reszelsz. Az ízén nem változtat!
Beküldő:
Zsírfolt került a ruhádra? Szórj rá burgonyalisztet, és hagyd rajta néhány percig. Később csak le kell kefélni.
Beküldő:
A tűzhely főzőlapjáról ecettel vagy citromlével lehet eltávolítani a zsírfoltokat. Ha egyik sincs otthon, használj sót: a még meleg koszos részt szórd be vele, majd újságpapírral dörzsöld át.
Beküldő:
A kelt tészta akkor sikerül a legjobban, ha a hozzávalók egyforma hőmérsékletűek (langyosak). Csak meleg helyen dagassz, és ott, ahol nincs huzat.
Beküldő:
Az elsózott levesbe késhegynyi szódabikarbónát tegyél.
Beküldő:
Ha leragadt a palacsintatészta, keverj hozzá darát, és készíts császármorzsát. Öntsd le lekvárral, és már tálalhatod is.
Beküldő:
Nem bőrösödik a puding, ha a frissen főzött, forró pudingra kevés cukrot hintesz.
Beküldő:
Nem lesz olyan erős íze a tormának, ha kevés tejszínt vagy reszelt almát keversz hozzá.
Beküldő:
A zacskós tejet felnyitás előtt rázd fel, hogy az oldalán lerakódott A- és D-vitamin könnyen fellazuljon.
Beküldő:
A nyers és a főtt tojást úgy lehet egymástól megkülönböztetni, ha asztalon megforgatod őket. A nyers rögtön megáll, a főtt pedig tovább gurul.
Beküldő:
Almát és körtét ne tegyen egymás mellé a gyümölcsös kosárba. Olyan gázokat bocsátanak ki, amelyek hatására hamar megfonnyadnak.
Beküldő:
A só a tartóban nem keményedik meg, ha néhány szem rizst keversz hozzá.
Beküldő:
A tejen forralás után sem képződik hártya, ha nyersen kevés cukrot teszel bele, állandó kevergetés mellett forralod, majd hideg vízbe állítva hűtöd ki.
Beküldő:
Ha a kakaóport üvegedényben tárolod, tovább megmarad az íze.
Beküldő:
A vágott virág nem fog később sem rothadt szagot árasztani, ha a vízébe cukrot teszel.
Beküldő:
Tortát, kalácsot és friss kenyeret forró vízbe mártott késsel szeletelj.
Beküldő:
A mélyfagyasztott hal friss ízt kap, ha tejben olvasztod fel.
Beküldő:
A nyers burgonya aranyozott képkeretek tisztítására is kiváló. A megfeketedett felületet mindig vágd le, és a tiszta résszel folytasd a műveletet.
Beküldő:
A tök nem fő szét, ha hámozás után rövid időre ecetes vízbe teszed.
Beküldő:
Az összegyúrt tészta nyújtásakor már ne használj túl sok lisztet, mert megváltoztatja az összetevők arányát.
Beküldő:
A gyümölcsökből a legtöbb tápértéket a szervezet úgy tudja hasznosítani, ha a kora reggel, éhgyomorra fogyasztod őket.
Beküldő:
A mosogatószerből dupla mennyiséget kapsz, ha fele-fele arányban felöntöd ecettel.
Beküldő:
A liptói túró és a gomolyasajt sokáig friss és ízletes marad, ha borba áztatott vászonba csomagoljunk.
Beküldő:
A megbarnult burgonya visszanyeri színét, ha a főzővízbe néhány csepp ecetet öntünk.
Beküldő:
A mosogató lefolyója tiszta marad, ha időnként háztartási szódát szórsz bele, és leöntöd forrásban lévő vízzel.
Beküldő:
Ha eldugul a mosogató, önts éjszakára két deci ecetet a lefolyóba. Reggel engedd tele forró vízzel, majd húzd ki a dugót.
Beküldő:
Az üvegbe száradt mustárra önts kevés ecetes-cukros vizet. Másnapra ismét használható lesz.
Beküldő:
Az élesztőt ne tedd túl meleg tejbe, mert elpusztulnak a benne lévő gombák, és nem kel meg a tészta.
Beküldő:
Hal- és hagymatisztítás után nedves sóval moss kezet, elveszi a kellemetlen szagot.
Beküldő:
Ha nem alszik meg a kocsonya, akkor vagy tovább kell főzni, vagy tegyél bele kis zselatint. A zselatint hideg vízben keverd el, majd ha feloldódott, öntsd a kocsonyaléhez.
Beküldő: