A kocsonyát nagyon lassú tűzön főzd, nehogy zavaros legyen, és a habját időnként szűrőkanállal szedd le. Ha megfőtt benne a hús, tedd az edénnyel együtt hideg helyre, amikor kihűlt, szedde le a zsírját. Utána újra forrósítsd fel, és leszűrve tedd tányérokba.
Beküldő:
A megfeketedett kés visszanyeri eredeti fényét, ha egy szelet krumplival átdörzsölöd.
Beküldő:
Az ellágyult mák- és diótöltelékhez, gesztenyepüréhez keverj finomra tört vagy darált édes kekszet ? felszívja a nedvességet. Ha nincs otthon keksz, adj zsemlemorzsához kevés rumot, és azzal dolgozd össze a pürét vagy a tölteléket.
Beküldő:
A süteményhez és desszertekhez otthon is készíthetsz tortareszeléket: érdemes olcsóbb csokoládét venni, és otthon lereszelni.
Beküldő:
A zöldségek főzővizét ne öntsd ki (sok értékes tápanyag és vitamin található benne). Felhasználhatod levesekhez, főzelék készítéséhez vagy rántás hígításához.
Beküldő:
Életlen a késed? Húzd végig egészen laposan egy agyag virágcserép szélén.
Beküldő:
A sütésből megmaradt élesztőmaradékot tedd a növények locsoló vízébe - kiváló tápoldat a cserepes virágokhoz.
Beküldő:
Nincs otthon porcukor a süteménysütéshez? Nem katasztrófa: darálj finomra kristálycukrot kávédarálóban.
Beküldő:
A mandula nem ugrik el olyan könnyen aprítás közben, ha kevés cukrot szórsz a vágólapra.
Beküldő:
A rántott hal pikáns ízt kap, ha a zsemlemorzsába kevés reszelt sajtot is keversz.
Beküldő:
A halszag eltávolítható az edényről, evőeszközről, ha forró, ecetes vízben mosogatod el őket.
Beküldő:
Ha távoli rokonnak vagy ismerősnek szeretnél törékeny ajándékot küldeni, tedd pattogatott kukorica közé - ugyanúgy véd, mint a hungarocell, és vicces is.
Beküldő:
Szúrj narancsokba szegfűszeget, és tedd őket tányérra - csodálatos illatú lesz a lakás.
Beküldő:
Mikor jó a sütőpor? Tegyél belőle késhegynyit hideg vízbe. Ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobd ki.
Beküldő:
Mielőtt habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vered, tegyél hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.
Beküldő:
A megmaradt tésztát vagy rizst ne dobd ki. Adagolva tedd a mélyhűtőbe: később jó lesz levesbetétnek.
Beküldő:
Nem szárad ki az egyben sült hús, ha rövid időre forrásban lévő vízbe mártod, leszárítod, és csak utána sütöd meg.
Beküldő:
A brokkoli rózsái hamarabb puhulnak, mint a szára. Ezért főzés előtt vágd be a szárait hosszában.
Beküldő:
A tejszínt dúsíthatod fele rész keményre vert tojásfehérjével. Így evőkanálnyi tejszínben csak 22 kalória található.
Beküldő:
Lényegesen lassabban ég a gyertya, ha az első használat előtt néhány órára a fagyasztóba teszed.
Beküldő:
Egy pohár forralt bor (2 dl) 170 kalóriát tartalmaz. Sokkal kalóriaszegényebb, és ugyanolyan finom: egy csésze meleg teába tegyél három evőkanálnyi vörösbort és édesítőszert. Csak 29 kalória lesz benne!
Beküldő:
A makacs tealerakódás eltűnik a csészéből és kancsóból, ha sót teszel bele, és utána súrolod.
Beküldő:
Hamarabb megalszik a tej, ha literenként egy evőkanálnyi tejfölt teszel bele, jól összekevered, majd meleg helyre állítod.
Beküldő:
A felvágott zöldséget ne áztasd vízben, mert a sérült sejtekből kioldódik a vitamin. Inkább egészben mosd meg, és csak utána szeleteld fel.
Beküldő:
A kukorica megőrzi szép sárga színét, ha a főzővízbe néhány csepp citromlét is teszel.
Beküldő:
Nem fog könnyezni a szemed, ha a tormát fagyasztott állapotban reszeled le.
Beküldő:
Pikáns ízt kap a marhasült, ha a főzés előtti este bedörzsölöd mustárral.
Beküldő:
A sonka levágott zsíros szélét tedd félre a hűtőben, és apróra vágva használd fel például sült krumpli készítéséhez.
Beküldő:
Könnyebben vághatod a húst vékony szeletekre, ha előtte rövid időre a mélyhűtőbe teszed.
Beküldő:
Nem avasodik meg az olívaolaj, ha az üvegbe egy szem kockacukrot teszel.
Beküldő: