Elkészítés: A gerslit vagy bulgurt kétszeres mennyiségű vízben, sóval megfőzzük.
A hagymát finomra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. Ekkor hozzátesszük a darált húst, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, zöldségkeverékkel, és erős tűzön lepirítjuk. Hozzáöntjük a bort, majd addig pároljuk, míg az összes folyadék elpárolog alóla.
A cukkiniket meghámozzuk és kb. 5 cm széles szelekre vágjuk. A belsejét kivájjuk, és kissé besózzuk. Egy tepsit kikenünk kevés zsiradékkal, és beletesszük a cukkinikarikákat.
A lepirított húst, a gerslit/bulgurt összekeverjük a tojásokkal, majd ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkiniket, és egy kevés folyadékot öntünk a tepsi aljába. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a cukkini megpuhul (kb. 45 perc).
Addig elkészítjük a mártást. A vajat felhevítjük, majd a liszttel együtt tovább hevítjük, és felöntjük a tejjel. Ízesítjük a fűszerekkel és kiforraljuk. A tejfölt hozzátéve tovább rottyantunk egyet rajta, és a végén ízlés szerint ízesítjük a cukorral és ecettel.
A megsült töltött cukkinit a mártással tálaljuk. Jó étvágyat!
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!