A mandulát és a datolyát előző este beáztatjuk. Reggel leöntjük róla a vizet, és eltávolítjuk a héját. A mandulát a turmixgépbe tesszük, és hozzáöntjük négyszeres mennyiségű meleg vizet. Magas fokozaton addig turmixoljuk, amíg tejszerű állaga nem lesz.
Az elkészült mandulatejet leszűrjük, majd a mandulatejet, a datolyát és a fűszerekkel a turmixgépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Pohárba öntjük és langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.
Amikor nem akarok nagyon bereggelizni, csak egy kis napindító energiára van szükségem, olyankor készítek valamilyen energiában gazdag turmixot. Vagy a reggeli pl. muffinhoz vagy gabonakásához is fogyasztható. Szoktam készíteni tejes turmixokat is, de ezt a mandulatejes változatot nagyon szeretem, és tejérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Ha nem frissen készíted hozzá a mandulatejet, akkor a mandula és a víz helyett használj 1 csésze (2,4 dl) mandulatejet. - vitaik