Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3+1 tévhit a reggeliről

default user icon
MME
Ha kihagyom a reggelit, lefogyok; elég, ha bekapok pár falat péksütit; az italok nem számítanak a napi kalória-bevitelbe... A reggelizés körüli tévhitek oda vezetnek, hogy tízből három magyar teljesen kihagyja az egyik legfontosabb főétkezést.

A helytelen vagy kihagyott reggelizésnek szerepe van például az elhízásban is. Az egészséges reggeli nem luxus, nem kell ahhoz többórás szertartás ébredés után, hogy a szervezetünk hozzájusson a napindításhoz szükséges legfontosabb tápanyagokhoz. Az Okoscímke.hu segítségével eloszlatjuk a tévhiteket, és megmutatjuk, miként válhat a rohanós mindennapok részévé az egészséges és tápláló reggeli.

1. Ha nem reggelizem, lefogyok!

Úgy tartja a mondás, reggelizz úgy, mint egy király, de sokan arra hivatkoznak, hogy délelőtt egyáltalán nem éhesek, vagy éppen úgy hiszik, hogy hatékonyabban fogynak, ha kihagyják ezt a főétkezést. Valójában pont fordítva történik. A reggeli kihagyásával számos vitamintól és hasznos energiaforrástól fosztjuk meg a szervezetünket, amit nem is tudunk pótolni a nap folyamán, ezért tapasztaljuk azt, hogy szakaszosan ránk tör a falhatnék. Az ideális reggelinél fontos, hogy változatos tápanyagokat tartalmazzon, így egyaránt része legyen gabona, valamilyen teljes értékű fehérjeforrás (például joghurt vagy tojás) és gyümölcs, zöldség. A reggelid például állhat granolából vagy sima zabpehelyből, ami joghurttal és gyümölcsökkel nagyon tápláló és egyben egészséges reggeli.

2. Elég pár falat

A reggeli nem nassolást jelent, hanem főétkezést, így nagyon fontos, hogy miből és mennyit fogyasztunk a napindításhoz. Ha nincs elég időnk reggel, készítsünk el előre a hétvégén egy nagyobb adag péksüteményt, fagyasszuk le, így reggelente csak be kell dobni pár darabot a sütőbe pár percre, és kész is a friss gabonaféle a saját pékségünkből.

3. Finom péksütemény egy nagy pohár gyümölcslé a legjobb választás

Akár az is lehetne, de ha a cukor-és kalóriabevitelünkre figyelni akarunk, nem biztos, hogy pont ez a legjobb megoldás. A tradicionális magyar konyha része, hogy még a legcukrosabb ételekre is hintünk egy is porcukrot a biztonság kedvéért, pedig már a reggelinél is érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb hozzáadott sót és cukrot fogyasszunk. Ha magunknak készítjük a péksüteményt, váltsuk ki a cukor egy részét édesítőszerre és a fehér lisztet teljes kiőrlésűre.

+1. A reggeli kávé, tea nem számít a kalóriabevitelbe

Nem igaz, hiszen minden falat és korty számít. Az ideális reggelinek a napi kalóriabevitelünk harmadát kell kitennie, amibe beletartoznak az italok is, így ebben az esetben is használhatunk édesítőszert a kávéba, teába. A napi kb. 8 pohárnyi folyadékmennyiség egy részét kiteheti a reggeli tea, vagy gyümölcslé, a tiszta víz pedig ébredés után tesz jót a szervezet napkezdő hidratációjában.

Forrás: okoscimke.hu

6+1 ÉTEL ÉS ITAL AMIT SOHA NE EGYÉL REGGELIRE! >>> 

7 HIBA, AMIT ELKÖVETSZ REGGELI KÖZBEN, DE NEM IS TUDSZ RÓLA! >>> 

EZEKET ESZI REGGELIRE JENNIFER ANISTON >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss