Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy aszpartámkérdés: kiderült, mennyi diétás kóla okozhat bajt

default user icon
MME
Az utóbbi hónapokban egyre többször téma a mesterséges édesítőszer rákkeltő hatása, pontosabban az aszpartám egészségügyi kockázata. A viták elkerülése végett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereinek kutatása alapján most kiadtak egy új tanulmányt, ami szerint testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot. Na de mit jelent ez pontosan?

Még júliusban robbant a hír, hogy az aszpartám felkerült a WHO listájára, ugyanis a szakemberek úgy tartják, rákkeltő hatása lehet. Nem csoda, hogy az egész világ foglalkozott a témával, hiszen mintegy 5000 termékben, köztük olyan hétköznapi dolgokban is megtalálható a vegyület, mint egyes köhögéscsillapítók, fogkrémek és egyéb élelmiszerek. Az Egészségügyi Világszervezet egy négyes veszélyességi skálán hármasba sorolta a mesterséges édesítőt, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bajt is okozhat. A kutatásból kiderült, hogy mindez elsősorban a mennyiségtől függ, amire egy jó példát is hozott a WHO.

Naponta 12 dobozos diétás kólát kéne meginnia egy 60 kilós felnőtt embernek ahhoz, hogy a benne található aszpartám veszélyt jelentsen a szervezetére.

A tanulmány azonban nem mondható túl pontosnak, ugyanis a szakemberek a WHO következtetéseit vették alapul, továbbá csak azokat az édesítőszeres italokat használták a kutatásokhoz, amelyeknél pozitív korreláció mutatkozott az italok és a májdaganat között. Ennek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy a kutatás eredménye torzult. Az egészségügyi világszervezet azonban azt biztosan kijelentette, hogy nem talált konkrét bizonyítékot az aszpartámnak a DNS-t vagy a kromoszómákat károsító hatására. Mint ismert, a sejtek ezen mutációja a rák kialakulásának egyik fő oka. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek