A hagyományos kínai orvoslás szerint a szervezet mindig a jin és a jang, vagyis a női és a férfi energiák egyensúlyára törekszik. E két erőhöz különböző fogalompárok kapcsolódnak, mint például hideg-meleg, sötét-világos, lágy-kemény.
Mindig a szezonnak megfelelően
A kínaiak a természet szerves részének tartják az ételeket. Mindegyik jin vagy jang típusú, és az öt elem (azaz a tűz, víz, föld, fa és fém) bizonyos aránya jellemzi, ezért jellegzetes hatást gyakorol a szervezetre.
Alapvetően két csoportra oszthatók: egyes élelmiszerek hűsítik, míg a többiek melegítik a testet. Nem véletlen, hogy jó néhány közülük épp akkor terem, amikor ezen tulajdonságukat kihasználhatjuk: a nyári melegben jólesik például egy lédús görögdinnye, a nagy hidegben pedig inkább a nehezebb, kiadósabb húsokra fáj a fogunk...
Jin ételek („hűsítenek”)
Görögdinnye, szőlő, gránátalma, citrom, mandarin, őszibarack, szilva, datolya, padlizsán, zöldborsó, káposzta, sárgarépa, torma, petrezselyem, paradicsom, földimogyoró, gomba, sertéshús, hal, kefir, víz, só, ecet.
Jang ételek („melegítenek”)
Búza, rizs, hajdina, kukorica, mustár, piros paprika, banán, körte, burgonya, vöröshagyma, retek, fokhagyma, bab, dió, méz, szezám-, napraforgó- és kukoricaolaj, marhahús, baromfi, nyúlhús, tehéntej, tésztafélék, liszt, bor, zöld és fekete tea, cukor, tyúktojás.