Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újra tombol a hőség: így használhatjuk energiatakarékosan a klímát

A nyári hőségben egyre több háztartásban van mindennapi használatban a klíma. Mutatunk néhány praktikát, amelyekkel a rezsiköltségeken is faraghatunk.

A nyarak egyre forróbbak, így egyre több háztartásba szerelnek be klímát. Azért, hogy az élhető hőmérséklet biztosítása ne okozzon magas villanyszámlát, célszerű betartani néhány szabályt. A Fanny magazin összegyűjtött néhány tippet, hogya használjuk a klímát gazdaságosan.

Kevés különbséggel

Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál nagyobb lesz az energiafogyasztás, ráadásul a hűvös lakás könnyen megfázáshoz, ízületi gyulladásokhoz vezethet. Ezért úgy állítsuk be a klímaberendezést, hogy a helyiség hőmérséklete a kinti hőmérséklethez képest maximum 7-8 Celsius-fokkal legyen hűvösebb.

Percre pontosan

A nagy melegben könnyen felmelegszik a lakás, ezért ha csak pár órára megyünk el otthonról, nem érdemes kikapcsolni a klímát. Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk a lakásban, az időzítőt beállítva már hazaérkezésünkkor kellemes hőmérséklet vár minket.

Álljon készenlétben

Ahelyett, hogy ki-be kapcsolgatnánk a berendezést, állítsuk be az automatikus üzemmódot. Ilyenkor a készülék magától szabályozza a kívánt hőmérsékletet, ezzel elkerülhetjük, hogy nagy legyen a hőingadozás vagy túlhűtsük a lakást.

A ventilátor fokozatára is figyeljünk

A legnagyobb hűtési hatékonyságot akkor érhetjük el, ha magasabb fokozatra állítjuk a ventilátort, hiszen ez segíti a hideg levegő eloszlatását a helyiségben. Ha viszont érzékenyek vagyunk a huzatra, állítsuk alacsonyabbra a fordulatszámot.

Mutatja a hőmérő

A legtöbb mai berendezés távirányítója rendelkezik beépített hőmérővel. Ha ilyen készülékkel rendelkezünk, tegyük a távirányítót arra a helyre, ahol a kívánt hőfokot szeretnénk elérni. Ezzel megelőzhetjük, hogy a klíma túlhűtse a szobát.

Irányítsuk a plafon felé

Bizonyos modellek légterelése automatikus, így a hűtési üzemmódban a hideg levegőt a mennyezet felé tereli. Ha viszont manuálisan kell állítani, ne felejtsük el a lapátokat felfelé állítani, így biztosítva az egyenletes légelosztást.

Időzítsük reggelre

Ne a legnagyobb hőségben álljunk neki főzni, vagy mosni, hiszen ez a klíma hatékonyságát is csökkentheti. Lehetőség szerint időzítsük inkább a kora reggeli vagy esti órákra, amikor akár az ablakot is kinyithatjuk a szellőztetéshez.

Okosan hűtsük a helyiségeket

Csukjuk be azoknak a szobáknak az ajtaját, melyet nem használunk, így gyorsabban biztosíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet ott, ahol a klíma működik. Ha viszont az egész lakást szeretnénk lehűteni, próbáljuk meg ventilátorokkal áramoltatni a levegőt.

Sötétítsünk

A napsütéses órákban húzzuk el a függönyt és eresszük le a redőnyt. Ezzel csökkenthetjük a helyiség felmelegedését, és a klímaberendezés is hatékonyabban tud működni.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

KLÍMA A MUNKAHELYEN: MENNYIRE HŰTSÜK LE AZ IRODÁT?>>> 

JÖN A KÁNIKULA - ÍGY ÓVD MEG A LAKÁST A FELMELEGEDÉSTŐL!>>> 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss