A gyros, bár elsőre nem ez jut róla az eszünkbe, remek ahhoz, hogy felhasználd hozzá a maradékot, hiszen szárnyas hús szinte mindig van a mélyhűtőben, zöldség és joghurt is akad a frigóban. Az étel pedig nem csak vacsorára, de gyerek vagy felnőtt buliba is iszonyúan menő!
A húst bepácolod előre, a joghurt szószt szintén bekevered, zöldségeket összevágod, aztán ha beállítanak a vendégek, csak bedobod a húst a serpenyőbe, vagy kerti buli esetén a grillrácsra, és már tálalhatod is! Hidd el azt a bulit, ahol „házi gyrost” adnak, ráadásul ennyire finoman fűszerezettet, még sokáig emlegeti majd mindenki!
Házi csirke gyros (4 fő részére)
Hozzávalók:
A páchoz:
300 g csirkemell
100 g joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 ek oliva olaj
1 tk pirospaprika
1 tk római kömény
1 tk őrölt koriander
½ tk só
A fokhagymás joghurt szószhoz:
150 ml görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 ek olíva olaj
só, ízlés szerint
A tálaláshoz:
pita vagy tortilla
paradicsom, paprika, uborka, fejes saláta vegyesen, felaprítva
Elkészítése:
Vágd a csirkemellet 5 mm vastag szeletekre. Keverd össze a fűszereket a joghurttal és úgy, hogy minden oldalát egyformán érje, kend a pácot a húsra. Tedd a húst hűtőszekrénybe 1-12 órára.
Melegíts egy vastag fenekű serpenyőt közepesen forróra. Tégy bele 1 ek olajat és süsd meg a csirkemell szeletek egyik, majd másik oldalát.
Készítsd elő a pitákat. Ha görög stílusú pitát használsz nincs dolgod, ha „zsebeset”, vágj le a tetejéből egy 1.5 cm-es csíkot, hogy legyen hol betölteni.
Most jön a kreatív rész, a tálalás! Fektess a pita közepére, vagy a pita belsejébe pitafajtától függően pár vékonyra vágott csík csirkét. Szórj rá a zöldségből, majd locsold meg alaposan a joghurtszósszal. Tekerd az egészet szorosan fel, és tálald azonnal!