Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cseresznyés galette mascarponés-diós krémmel

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 3-4 galette-hez:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál hideg víz
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 2-3 marék dió
  • 25 dkg mascarpone
  • barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • fahéj
  • cseresznye
  • 1 db tojás

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy tálba tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletesszük kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen (először csak 1 evőkanál tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően lehet, hogy ennyi is elég).

Fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük legalább 60 percre pihenni a tésztát. Közben el lehet készíteni a tölteléket.

Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Akkor jó, ha már szép színt kapott a dió, de figyelni kell, nehogy megégjen!!!!!) A sütőből kivéve teljesen kihűtjüki, majd ledaráljuk.

A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a ledarált pörkölt diót is.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtjuk (én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta). A kinyújtott tésztából, 3-4 kört vágunk (én egy fedőt tettem rá, és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle).

Mindegyik kör közepére rákanalazzuk a mascarponés-diós krémet, majd elsimítjuk úgy, hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík. Ezután megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórjuk egy kevés barna cukorral és őrölt fahéjjal. Végül az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatjuk a töltelékre.

A tojást felverjük, megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra vágott dióval (ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütésközben megég!!!!).

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát (én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni).

Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss