Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Néhány nap és bekopogtat a szeptember! Ha szerencsénk van, akkor néhány hétig még marad a nyárias időjárás, de a konyhában a dinnye és a kukorica helyett a gomba és a szilva lesz a sztár. Az Ínyenc magazin őszi száma ezekről a finomságokról is szól!
Videó
A gyümölcslevesnek nem csak nyáron van szezonja. Az őszi-téli gyümölcsökből is készíthetsz igazán finom levest. Erről a mennyei finomságról pedig azoknak sem kell lemondaniuk, akik laktóz-, vagy gluténérzékenyek.
Ez a rostban és ásványi anyagokban gazdag, csodás gyümölcs nagyszerű hatással van az egészségünkre, ráadásul fogyhatunk is vele.
Wessely Márta
Van az úgy, hogy az adventi időszak kicsit zűrösebbre sikerül a tervezettnél. Több munka szakad ránk, kevesebb idő jut az előkészületekre, s a karácsonyi menü kapcsán sem érezzük azt, hogy most szeretnénk valami egészen új, a szakácstudásunk határait feszegető finomsággal előrukkolni. Ilyenkor jönnek jól a megszokott, kedvelt alapanyagaink, amikből könnyedén készíthetünk izgalmas és ünnepi menüt.
A szakértők folyton hangsúlyozzák, hogy fogyasszunk minél több szezonális gyümölcsöt. De melyiket válasszuk és mennyit ehetünk egy nap? Íme a válaszok a legfontosabb kérdésekre.
Ha olyan különleges receptet keresel, amit könnyű elkészíteni, de képtelenség elrontani, a kész finomságot pedig mindenki boldogan falja, ne keress tovább! Ezzel a szilvás csirkecombbal nem lőhetsz mellé, főleg, ha kókuszos rizzsel tálalod. Most megmutatjuk, hogy készítsd el lépésről lépésre. A sikerélmény garantált!
A szilvalekvár hagyományosan szabad tűzön, rézüstben, több órás folyamatos kevergetés mellett készül. Persze, ha ezt a metódust inkább meghagyjuk a szatmáriaknak, készülhet tűzhelyen is az isteni, házi szilvalekvár, de ha szeretnénk megspórolni magunknak a folyamatos kevergetést is, és nincs kedvünk a pöfékelő fazék mellett órákat eltölteni, választhatjuk a sütőben készülő szilvalekvár receptjét is. Mutatjuk a lehetséges variációkat!
Török Zsuzsa
Ha nem lested el a fortélyokat a nagyitól, akkor most a hozzávalók és a munkafázisok szerint haladva mindet megtanulhatod. Vigyázz, kész, rajt – és kiugrik a gombóc a fazékból!
Már megint hull a szilva a fáról! Nem mindegy azonban, hogyan, mikor és milyen fajtát szedsz nyers fogyasztásra vagy lekvárfőzéshez.
WM
A szilva és a szilvalekvár csodálatos alapanyaga a különféle süteményeknek, desszerteknek. Gazdag íze, telt aromája sok süteményben, édességben visszaköszön, de a klasszikus, már meglévő desszertek mellett mi magunk is nyugodtan kísérletezhetünk új szilvás finomságok megalkotásával.
SB
A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente.
A szilva nagyon megbízható gyümölcse a napfényes, meleg ősznek. A szezon indul a ringlóval, folytatódik a vörös szilvával, majd jön a gombócba való besztercei.
Habliliom
Mire a magas cukortartalmú, besztercei szilvák tökéletesre érnek, valódi őszi foglalatossággá válik a szilva üvegekbe küldése. De amíg a lábos tartalma tökéletes lesz, másra is jut idő a konyhában!
Ha beköszönt az augusztus, egyre több fajta kékszilva érik tökéletesre. A szezon szerencsés esetben, a jó időnek köszönhetően egész hónapban, sőt még tovább is tart.
Nyár vége - ősz eleje a zamatos szilvák legideálisabb időszaka. A különböző kékszilvákból olyan bőséges a kínálat, hogy alig lehet választani! A befőzésen túl remek desszertek sokaságának is alapja.