Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit nem árt tudni a szilvaszezon kezdetén

Már megint hull a szilva a fáról! Nem mindegy azonban, hogyan, mikor és milyen fajtát szedsz nyers fogyasztásra vagy lekvárfőzéshez.

1. A Szedd Magad akcióban számos helyen magad gyűjtheted be a házi befőzéshez, lekvárfőzéshez, fagyasztáshoz szükséges nagyobb mennyiséget. Előzőleg érdeklődj a megadott elérhetőségeken. 

 

Szilvás receptek >>> 

2. Ha a saját érett termést szeretnéd befőzni vagy aszalni, akkor kaszáld le a füvet, vagy még jobb, ha fóliát terítesz a fák alá, hogy a hulló gyümölcsöt könnyen fel tudd szedni. A kisebb fát lerázhatod, a nagyról hosszú bottal verd le a gyümölcsöt. A levert szilvát szemenként rakd kosarakba, a sérülteket tedd külön pálinkához. Közben távolítsd el a gallyakat, leveleket.

3. Július végén, augusztus elején már szüretelhető az elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, jól szállítható Cacanska lepotica szilva. A Szerbiából származó fajta hamvas, sötétkék héjú gyümölcseinek húsa zöldessárga, kellemesen édes-savas ízű, érett állapotban is kemény. Augusztus közepétől friss fogyasztásra és tartósításra is kiválóan alkalmas az Amerikában nemesített, magvaváló Stanley fajta. Közepes vagy nagy gyümölcseinek héja sötétkék, erősen hamvas. A gyümölcshús sárgászöld színű, finom ízű.

Szilvalekvár recept >>> 

A legismertebb hazai fajták közül augusztusban érik a Tisza és a Szamos árterein évszázadokon át vadon termett penyigei nemtudom szilva. A szürkéskék színű, apró, gömbölyded gyümölcs nem magvaváló, de világossárga húsa nagyon édes, aromás, telt ízű. Ebből főzik a híres szatmári szilvalekvárt. A középkorai érésű vörös szilvának kékesvörös, foltosan hamvas héja és aranysárga színű lédús, édeskésen savas húsa van, amely nehezen válik el a magtól. Igen jól szállítható. Szeptember elején kezdődik a sötétkék héjú, sárga húsú besztercei szilva szezonja. Ez az édesen savanykás ízű fajta, egyaránt jó aszalásra, lekvárnak és pálinkának. Viszonylag kis méretű, de teljesen magvaváló.

Szilvás gombóc >>> 

4. A szilva nem utóérő, viszont teljes érésben szedhető, mert a gyümölcshús éretten sem esik szét. A teljes érés jele, hogy a kocsány körül ráncosodni kezd a gyümölcs. Ilyen állapotban alkalmas igazán friss fogyasztásra, de lekvárnak, dzsemnek, ivólének, szörpnek és aszalványnak is jó. Befőttnek valamivel korábban érdemes leszedni.

5. A szilva fontos szerepet játszik egészségünk védelmében. Az érett gyümölcsben kétszer annyi a cukor, mint az almában, ugyanakkor savakban szegényebb. Gazdag kalciumban és vasban, figyelemre méltó a karotin- és flavonoidtartalma, továbbá provitaminjainak aránya is. Bőséges pektintartalma révén előnyösen hat az emésztésre, a benne található szorbitol nevű cukoralkohol révén pedig enyhén hashajtó hatású. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss