Levesnek: aszalt szilva
Az aszalt szilva a legideálisabb karácsonyi alapanyag. Egyrészt jó helyen van a szilvás, tejszínes krémlevesünkben, amit könnyen előkészíthetünk az ünnepi vacsora előtt, akr már egy nappal korábban is és az elkészítése során a legnagyobb erőkifejtést a botmixer elmosása jelenti. Másrészt az aszalt szilva kitűnő helyen van a pulykás főételünkben és számos desszertbe is könnyen belekomponálható.
Előételnek: krémsajt
Ha van egy doboznyi krémsajtunk a hűtőben, akkor már rengeteg előételt készíthetünk. A natúr krémsajtot keverhetjük friss fűszerekkel, adhatunk hozzá lazacmorzsát, ízesíthetjük egy kis mustárral, törhetünk bele kemény tojást, a végeredmény így is, úgy is egy jóízű, izgalmas kence lesz, amit kevés friss zöldséggel körítve kínálhatunk, friss kiflikarikán, szeletnyi pirítóson vagy épp svéd kenyéren tálalva.
Húsnak: pulyka
A pulykával nem lehet mellélőni. Jól bírja a fagyasztást, így könnyű vele tervezni, az ünnepet megelőzően, korán beszerezhető. A pulykát nem feltétlen kell egybe sütni, tökéletesen megteszi egy nagyobb darab mell, amit süthetünk egyben, szalonnával borítva vagy épp tűzdelve, de szilvával, aszalt barackkal göngyölt változata is méltán népszerű. A pulykahús azért is hasznos, mert ha leveses a családunk, akkor nagyon könnyen varázsolhatunk belőle egy jó ragulevest, de tartalmas ragukat is készíthetünk belőle.
Köretnek: krumpli
A krumpli hűséges és kitartó partnerünk, s bizony az ünnepi asztalon is könnyedén megállja a helyét. A vajjal, tejjel vagy tejszínnel gazdagított, szerecsendióval, esetleg fehér borssal fűszerezett krumplipürének senki nem tud ellenállni, de a krumpliból elkészíthetjük Jamie Oliver legendás sült krumpliját is vagy a franciák kedvenc ételét, a tejszínes rakott krumplit, azaz a gratin dauphinois-t.
Desszertnek: száraz kifli
A mákos guba a legegyszerűbb klasszikus, amit mindenki szeret és alapvetően tej, méz, kifli és mák kell hozzá. Sokan csak egyszerűen összeállítják, de az az igazi, ha a mákot kicsit felfőzzük a tejben és a meglocsolt kiflidarabokat egy kis időre betoljuk a sütőbe, hogy finom, ragacsos, ropogós egésszé álljon össze. Ha valamilyen oknál fogva a mákot nem szeretné a család, akkor nyugodtan készülhet dióval, pirított török mogyoróval is. Friss tejszínhabbal, vaníliaszósszal vagy pudinggal kísérve tökéletes zárása bármilyen ünnepi vacsorának.