Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Török Zsuzsa
Óráról órára fel tudod sorolni 1848. március 15. eseményeit, ám arról kevés fogalmad van, hogy miket ehettek akkoriban a 12 pontot fogalmazó ifjak? Nem fogod elhinni, mi volt nemzeti költőnk egyik nagy kedvence!
Már az elején lelőjük a poént: a kókuszkocka, a nálunk is népszerű süteményt több, mint száz éve, helyi specialitásként fogyasztják a Ausztráliában, és ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. Elmeséljük, hogyan alakult ez így.
A klasszikus gulyáshoz hasonló, azonban annál könnyebb, nyárias jellegű és savanykás ízű palócleves a közhiedelemmel ellentétben nem hagyományos palóc étel. A nagy palócnak titulált Mikszáth Kálmán (1847–1910) beemelte földijeit az irodalomba, a neki kreált levest pedig a magyar konyhába.
Petőfi Sándor számos bordalt szerzett, ételek azonban nem ihlették meg. Utazásai során papírra vetett feljegyzéseiből kiderül, hogy gyakran nyelte az éhkoppot, a kedvence a túrós tészta volt, de soraiból következtethetünk a korabeli étkezési, vendéglátási szokásokra is.
A vajas kekszből és kakaós krémből hidegen összeállítandó édesség a múlt század közepének kedvelt kalóriabombája volt, de a királyi udvarban is akadnak rajongói a desszertnek: Vilmos herceg és Kate Middleton lakodalmán az esküvői torta mellett felszolgáltak egy 17 kg csokiból és 1700 kekszből angol módra készített hideg kutyát is.
Patkó Ágnes
A pék forró kemencéjének hőjét nem kihasználni hatalmas pazarlás lenne – elődeink pedig nem pazaroltak! Így született meg ez a húsétel. Ismerd meg a csülök pékné módra történetét.
Frissítő, szomjoltó hatása miatt főként a meleg nyári hónapokban örvend hihetetlen népszerűségnek a fröccs, ez az ízig-vérig magyar ital.
Az önmagában is finom babapiskótát kávéba, kakaóba, forró csokiba, likőrbe, borba mártogathatod, pohárkrémekbe teheted vagy sütés nélküli tortákhoz is felhasználhatod. De azt tudtad, hogy a népszerű édesség története a középkorig nyúlik vissza?
Édesszájúak számára nincs jobb reggeli a mogyorókrémes kenyérnél. A fenséges kencét lassan 60 éve gyártja egy olasz családi vállalkozás.
Kevés olyan fogást övez olyan makacsul kitartó tévhit, mint ami itthon megfigyelhető a spagetti carbonara kapcsán. Pedig egy biztos: az eredeti receptben nincs tejszín!
Ha megkérdezünk egy külföldön élő magyart, milyen finomságot hiányol leginkább itthonról, a leggyakoribb válasz egyértelműen a túró rudi. Mintha a magyarsághoz hozzátartozna a túrós-csokis édesség szeretete, pedig korántsem ősi a recept!
Állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.
Talán sokan nem tudják, hogy a bécsi szeletnek hívott étel receptje Milánóból érkezett a császárvárosba. Ugyan nem Bécsben született, azonban itt lett az osztrákok nemzeti ételévé, amelyet a Monarchia idején a magyarok is megszerettek.
Valójában miért raktak nyers húst a nyereg alá a nomád népek? És miért hívják a tatár bifszteket amerikai steaknek a franciák? Kezdetben a nyers húst pácolás nélkül, fellógatva érlelték, majd darálás helyett egészen apróra vagdalták vagy a puha részeket késsel kikapargatták a kis inak közül.
A háromféle piskótából, krémből, tejszínhabból és csokiöntetből álló desszert 1958-ban vált híressé, népszerűsége ma is töretlen. Vicces, hogy eredetileg nem is így hívták.