Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így született a világhírű dobostorta

Állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.

A magyar cukrászipar egyik megteremtőjének tartott Dobos C. József régi szakácsdinasztia leszármazottja: dédapja II. Rákóczi Ferenc szerencsi kastélyában volt szakács- és cukrászmester, ő maga pedig apja mellett kuktáskodott, majd az Andrássy családnál töltött inasévei után Batthyány Kázmér pesti palotájának konyháján tökéletesítette tudását. 1878-ban csemegeüzletet nyitott a Kecskeméti utcában, ahol a kaviár, pezsgő, szarvasgomba és egyéb ínyencségek mellett saját cége konzervjeit és más termékeit is árulta. 1881-ben megjelentette modernnek számító Magyar-franczia szakácskönyvét, amely az akkori polgári konyha receptjeit tartalmazta.

Egy véletlennek köszönhető?

A torta keletkezési körülményeiről pontos információk nem állnak rendelkezésre, de állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.

Az 1884-ben megalkottott vajkrémes tortát saját pavilonjában mutatott be az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon, és személyesen szolgálta fel a kóstolót a Ferenc Józseffel együtt betérő Erzsébet királynénak. A ropogós karamellel borított újdonság merőben különbözött a főzött krémmel töltött emeletes tortacsodáktól. Sikk lett Dobostól rendelni, és a társzekereken fadobozban, sózott jég között szállított torták Nyugat-Európába is eljutottak.

Nem titok többé

Húsz éven át senkinek nem sikerült megfejtenie a vajkrém titkát, pedig sokan próbálkoztak. Végül a mester 1906-ban önzetlenül átadta a pontos receptet  a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének azzal a kikötéssel, hogy ahhoz mindenki hozzáférhessen, majd bezárta az üzletét és nyugalomba vonult.

DOBOSTORTA HÁZIASAN

LENYŰGÖZŐ CSOKITORTÁK A NAGYVILÁGBÓL - KÉPTELENSÉG KÖZTÜK VÁLASZTANI!

Ezek is érdekelhetnek

Friss