Aranygaluska

MME MME
6 4/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 15 dkg darált dió
  • A vaníliahabhoz:
  • 4 dl tej
  • 4 db tojás
  • 1 csomag krémpudingpor
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni. Borítsuk lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra. 5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be minden oldalról a pogácsákat, és helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

A vaníliás krémpudingot 1 dl tejszínnel és 4 tojás sárgájával hőálló keverőtálban simára keverjük. A tejet felforraljuk, és a keverőtálba öntjük, állandó keverés közben vízgőzre tesszük, felfőzzük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és még egy kis ideig verjük, majd a forró alaphoz adjuk, gyorsan elkeverjük.

Az aranygaluskát a vaníliahabbal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss