Almás pite-torta

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 35 dkg puha vaj
  • 1 db citrom
  • A töltelékhez:
  • 1,2 kg alma
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 7 dkg étkezési keményítő vagy vaníliás puding
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a porcukorral vegyítsük el a lisztet. Üssünk a közepébe 1 db tojást, reszeljük rá a citrom héját, adjuk hozzá a puha vajat, dolgozzuk jól össze a hozzávalókat, majd formáljuk cipóvá. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben, amíg a töltelék elkészül.

A töltelékhez daraboljuk fel a meghámozott, negyedbe vágott almákat vékony szeletekre, de lehet kockázni is. Olvasszuk fel a vajat, forgassuk bele az almát, szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, reszeljük bele a citrom megmaradt héját, adjunk hozzá 1,5 dl vizet, és pároljuk az almát pár percig. Az étkezési keményítőt keverjük bele, hogy besűrűsödjön, majd ízesítsük még vaníliás cukorral.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát. Egy kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A tészta 2/3-át nyújtsuk kerek lappá, és béleljük ki vele a formát (nagyobbra nyújtsuk, mint a forma alja, az oldalára is 4 cm-re érjen fel). Öntsük bele a tölteléket, és a maradék tésztából nyújtott lappal fedjük le. A túllógó széleket vágjuk le, és ebből készítsünk leveleket a díszítéshez.

Kenjük meg a tetejét 1 db felvert tojással, szurkáljuk meg villával, és süssük 170 fokon 1,5 órát alufóliával letakarva, hogy a teteje ne égjen meg, de az alja is átsüljön. A végén vegyük le a fóliát, és hagyjuk megpirulni a tetejét.

Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Megjegyzés

Ez egy nagy adag, a normál piteforma pici hozzá, én kapcsos tortaformában szoktam készíteni, ami 26 cm átmérőjű. Fontos, hogy a forma oldalát ne vegyük le, amíg ki nem hűlt, mert a tészta oldala nem bírja meg a töltelék nyomását melegen. Nagyon finom, megéri elkészíteni.
- ciluska77

Ezek is érdekelhetnek

Friss