Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sertéspestis tombol a magyarok kedvenc nyári úti célján: figyelmeztetést tett közzé a Nébih

default user icon
MME
Idén is sokan utaznak Horvátországba, Olaszországba és Görögországba, hogy kipihenjék az egész éves fáradalmakat. Az egyik kedvenc úti cél azonban nem várt problémával, afrikai sertéspestisjárvánnyal küzd.

A horvát hatóságok még június végén jelentették, hogy a házisertés-állományban is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP), mely rövid idő alatt jelentősen berobbant és több mint 150 kitörtést regisztráltak a szakemberek. A járvány nagyrészt Horvátország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéit érinti, de a vaddisznókban már az ország nyugati részein is kimutatták a sertéspestist.

Mivel élénk a turistaforgalom Horvátországban, ezért közleményben hívja fel a betegségre az utazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az afrikai sertéspestist ugyanis könnyű lehet behozni, ezért a magyar hatóság a lakosságot arra kéri, hogy legyen fokozottan óvatos, ha Horvátországban nyaral és ne hozzon haza senki semmilyen sertés eredetű húskészítményt. Mindezt a magyar sertésállomány védelmében kéri a Nébih.

A betegség Horvátországból történő továbbterjedésének megakadályozása elsősorban a horvát hatóságok feladata, az általuk elrendelt intézkedéseket minden nyaralónak, utazónak be kell tartania – olvasható a Nébih közleményében.

A sertéspestis emberre nem veszélyes

A betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes. Fontos azonban, hogy sertésből készült húskészítményekkel, azokat tartalmazó élelmiszerekkel könnyen továbbadható a fertőzés az erre fogékony fajoknak. Emiatt a Nébih arra kéri az utazókat, hogy sertés eredetű húskészítményt ne hozzanak haza Magyarországra, és kiemelten ügyeljenek arra, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt eddig sikerült megvédeni a betegségtől és a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme. Az utazók, kirándulók maguk is Magyarország állatállományának védelmét szolgálják, ha ügyelnek a fentiekre. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss