Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jó eszpresszó számokban

Sokat járok kávézóba. Nem csak azért, hogy felhörpintsek egy eszpresszót, de szakmai okokból is. 14 éve foglalkozom kávéval, és fontosnak tartom, hogy amit megtudtam erről a csészényi italról, megosszam másokkal is. Ma a kávézókról és az ott felszolgált kávék alapjáról, az eszpresszóról lesz szó.

Miért is térünk be egy kávézóba? Lehet, hogy előtte haladunk el reggel, munkába menet, vagy mert itt mindig kedvesen fogadnak, amikor belépünk az ajtón, vagy jókat beszélgethetünk barátainkkal, miközben kiszolgálnak minket. Úgy tűnik, egy jól működő kávézóhoz sok minden kell: a megfelelő fekvés, a berendezés hangulata, a személyzet vendégváró magatartása - és nem utolsó sorban a kávéitalok minősége.

A kávéház egy olyan hely, ahol a kávéfőzőn készített italok minőségét nap mint nap lehet javítani. Ellentétben az otthoni kávézással, itt a szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Ha egy jó eszpresszót szeretnénk inni, az „olasz eszpresszó-kultúra” szerint rendelkeznünk kell megfelelő darálóval, megfelelő kávéfőzővel és persze kávéval. Kifelejtettem a tudást. Míg az előbbiek néhány százezer, esetleg millió forintból megoldhatóak, addig az utóbbi hosszú időt, sok gyakorlást igényel. A több százezres beruházást egy háztartás nem engedheti meg magának, de a tudást (szerényebb eszközök segítségével is) lehet gyarapítani.

Kezdjük alapitalunkkal, az eszpresszóval, ugyanis a kávés italok többségének egy jól lefőzött eszpresszó a kiindulópontja. Sokan azt fogják mondani, hogy ők csak sok tejjel és cukorral isszák a kávét, vagy kapucsínóként, tejeskávé formájában, és így nem annyira érdekes, hogy milyen az „alap”. Az a tapasztalatom, hogy ha egy kávét szerető ember megismerkedik a jó kávé ismérvével, egyre inkább felfedezi a hibákat, és egyre igényesebb lesz.

Eszpresszónak nevezzük azt a 35 ml italt, melyet a bariszta a 7-9 grammnyi őrölt kávé felhasználásával készít el úgy, hogy 20-25 másodpercen keresztül 9 bar nyomással 92 fokos vizet pumpál át rajta. Hirtelen túl sok ennyi szám, de ez csak segítségünkre van. Nézzük csak!

Megőröljük a 7 g kávét, és ha a kávéfőző a kívánt nyomással és vízhőfokkal dolgozik, akkor 20-25 másodpercen keresztül üzemeltetve a pumpát a kívánt mennyiségű italnak kell a csészénkbe csorognia. Ha több a lefolyt ital, akkor túl durva az őrlemény, ha kevesebb, úgy túl finom. A sok szám abban segít minket, hogy a daráló őrlési finomságának beállításával jussunk el a kívánt végeredményhez. Ha alkalmunk adódik, érdemes megnézni, milyen gyorsan folyik le csészényi italunk kedvenc kávézónk kávéfőzőjéből. Sokat elárul az, ha a víz néhány másodperc alatt átzubog az őrleményen. Érdemes összehasonlítani ugyanazt a kávéfajtát a helyes és a helytelen beállítással.

Ha egy eszpresszót a fenti módon készítünk el, az első lépést már megtettük a jó kávé felé.

 

Ezek is érdekelhetnek