Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó: finom csíkokra hangoltan

Nem tudom, mi járhatott az elegáns Emile Gerbaud cukrászmester fejében, mikor a 19. század folyamán megalkotta a zserbószeletet, de arra biztosan nem számíthatott, hogy az élesztős-omlós tésztalapokból rétegezett, cukrozott darált dióval és kellemesen savanykás házi lekvárral töltött sütemény szinte eggyé válik nem csupán a nevét viselő cukrászdával, de a magyar háztartások többségének egyik első számú ünnepi süteménye is ez lesz.

Az új magyar szóval gazdagodott hazai gasztronómiában régóta köznevesült francia családnevet őrző zserbó semmit sem veszített töretlen népszerűségéből az elmúlt közel másfél száz esztendőben. A klasszikus zserbószelet és variáció, melyek tölteléke dió helyett mákkal vagy épp túróval, sárgabaracklekvár helyett szilvalekvárral is készülhet, egyaránt meglelték helyüket a desszertszekcióban. A főzött krémmel töltött, mézzel gazdagított tésztarétegekből megszületett más ízvilágú, de szintén igen népszerű mézes zserbóról nem is szólva!

A hagyományos, házi baracklekvárral, darált dióval töltött zserbószelet tésztájának is számos receptje létezik, majd’ minden háziasszony más arányokat tart szem előtt a zsiradék és liszt adagolásánál, ki a vaj, ki a margarin mellett voksol – nagyanyáink még sertészsírral készítették.

Előfordul azonban, hogy túlságosan vastagra sikeredik a tészta, vagy épp túl szárazra, aminek következtében elválnak egymástól a rétegek, mert épp kicsit kevesebb lekvár került a tésztára, vagy nincs is kéznél jóféle házi baracklekvár… no és akad, akinek a zserbó ribizlilekvárral az igazi, vagy épp úgy szereti, ha tömörebb az állaga.

A sokáig tárolható zserbószelet mégis akkor igazán finom, ha a töltelék és tészta helyes arányát, vastagságát sikerül jól eltalálni – persze ebben is sokféle álláspont létezik. Számomra akkor a legízletesebb, ha a ropogós csokoládéréteggel fedett felső réteg puha csíkokat rejt.

A puhaságot és a rétegzettséget szem előtt tartva egy - a hagyományostól kicsit eltérő -, de rendkívül finom, puha változatot kísérleteztem ki, melyben a sárgabaracklekvárt frissen főzött, gyömbérrel fűzerezett almapürére cseréltem, a tésztarétegek számát 3-ról 4-re emeltem, a tetejéről pedig elhagytam a csokoládét, helyette finom vaníliás porcukorréteggel szórtam meg a kis háromszögekre szeletelt süteményt – ha már a geometria is belopózik kicsit a konyhába a párhuzamos vonalak mellé…

Puha gyömbéres-almás zserbóháromszögek

Hozzávalók egy 25X30 cm-es tepsihez:

A tésztához:
40 dkg rétesliszt
15 dkg puha vaj
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
5 dkg finomszemű kristálycukor
1 dl langyos tej
1 dkg friss élesztő
1 db kissé felvert tojás

A töltelékhez:
4 db közepes alma (kb. 70-75 dkg)
1 teáskanál szárított, őrölt gyömbérpor
1 teáskanál vanília kivonat
10 dkg finomszemű kristálycukor
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor

A tetejére:
kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A töltelékhez az almákat meghámozom, nagyobb darabokra vágom, 10 dkg cukorral megpárolom, a végén hozzáadom a vanília kivonatot és a gyömbért. A puha almakockákat botmixerrel pürésítem, hűlni hagyom. A diót finomra darálom, összekeverem a porcukorral, félreteszem.

A lisztet mély tálba szitálom, a tejet meglangyosítom. Kb. ½ dl-t egy tálba öntök, előbb elkeverek benne a tésztához kimért mennyiségből kb. 1 mokkáskanálnyi cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Nagyjából 10 perc alatt szépen felfuttatom, közben a liszthez adom a sót, a sütőport, a maradék cukrot, belemorzsolom a vajat. A morzsa állagú tésztához adom a felfutott élesztőt, majd a tojást és a maradék tejet. Sima tésztává gyúrom. A gombóccá formált tésztát 4 egyenlő nagyságú részre osztom, mindegyiket kis cipóvá formálom.

Egyenletes, enyhén lisztezett, sima felületen a tepsi nagyságával megegyező méretűre, kb. 25X30 cm-es téglalappá nyújtom, nyújtófával a már előzetesen sütőpapírral borított tepsibe terítem. A széleit késsel nagyjából egyenesre igazítom – ezt minden tésztánál hasonlóan megteszem. Az első tepsibe helyezett tésztalapot fátyolnyi cukros dióval hintem meg, majd rákanalazom az almapüré harmadát, melyet megszórok a maradék dió harmadával. Erre újabb tésztalapot borítok, mielőtt rátenném a tölteléket, finoman elegyengetem az alatta lapuló tölteléket, hogy a teljes felületen egyenlő mennyiségű alma és dió legyen. A tésztát most már nem hintem meg dióval, hanem ráhalmozom, majd széles pengéjű késsel óvatosan elkenem a maradék almapüré felét, vigyázva, hogy a szélein ne csorduljon túl a töltelék. Meghintem a maradék dió felével, majd kinyújtom a következő tésztaréteget, befedem vele a második almás-diós réteget, amire rákenem a maradék almát, majd a diót, végül beborítom a negyedik lappal. A végén az egészet finoman átsimítom, hogy megbizonyosodjam, mindenütt elegendő és egyenlő mennyiségű töltelék lapul, majd villával sűrűn megszurkálom, hogy sütés közben a felesleges levegőnek utat engedjek.

 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tolom a tepsit. Kb. 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Még melegen meghintem a vaníliával kevert porcukorral, de csak akkor kezdem szeletelni, ha már teljesen kihűlt. Másnap még finomabb, ekkorra az ízek finoman összeérnek, a tésztarétegek pedig omlós-puhák maradnak. 

Ezek is érdekelhetnek