A paradicsomos húsgombóc elkészítéséhez a darált húst megsózzuk, hozzáadjuk az egész tojást.
Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, hozzáadjuk az őrölt fekete borsot és ezt is a húshoz keverjük.
A gyorsrizst is hozzákeverjük (nem kell megfőzni!). Összegyúrjuk, mint a fasírtot, és másfél órát állni hagyjuk.
Egy fazékba kimérjük az 1,2 l vizet, beleöntjük a sűrített paradicsomkonzerveket és simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, majd felforraljuk.
A húsból tojás nagyságú gombócokat formálunk és a forrásban lévő mártáshoz adjuk.
Kb. 35-40 percig lassú tűzön főzzük, néha-néha megkeverjük. (Adhatunk hozzá egy-két darab egész zöldpaprikát, amit az elkészült ételből kiemelünk.) Ha megpuhultak a gombócok, a paradicsomszószt 2-3 kanál cukorral ízesíthetjük.
A simább íz érdekében rántást adhatunk hozzá, de kukoricakeményítővel is sűríthetjük. Ha túl sűrű lenne, ízlés szerint vízzel higíthatjuk, amivel egy-két percig főzzük még