Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Túrós-sonkás-medvehagymás fonott kalács

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • A túrós töltelékhez:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 ek tejföl
  • 1 mk pirospaprika
  • A medvehagymás töltelékhez:
  • 8-10 db medve hagyma (ér nélkül, aprítva)
  • 1 ek tejföl
  • A sonkás töltelékhez:
  • 15 dkg sonka
  • 1/2 ek tejföl

Elkészítés

    1. A langyos tej feléhez keverjük hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A maradék tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá az olajat és az egész tojást, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá az előzőleg sóval elkevert lisztet, és pár perc alatt dagasszuk be a tésztát.
    2. A megdagasztott tésztát tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük kb. másfél óráig. A megkelt tésztát ezután borítsuk kilisztezett felületre, gyúrjuk át, majd osszuk el három egyforma részre, és mindegyik tésztát formázzuk gombóccá. 
    3. A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, a pirospaprikát, és ízlés szerint sózzuk. Ezután keverjük alaposan össze. A medvehagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a tejfölt és egy csipet sót, és keverjük alaposan össze. A sonkát vágjuk fel apró kockákra. A tejföl majd a tészta lekenéséhez kell.
    4. Az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki kb. 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a túrós töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
    5. A második tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a medvehagymás töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
    6. A harmadik tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a tejföllel, és szórjuk meg az apróra vágott sonkával. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
    7. Végül fonjuk össze a három megtöltött tésztarudat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (én egy 18x27 cm-es tepsibe tettem, hogy sütés közben ne terüljön majd el nagyon).
    8. Ezután konyharuhával takarjuk le a tepsiben lévő tésztát, és szobahőmérsékleten kelesszük 25 percig (közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra). Kelesztés után kenjük le egész tojással a kalácsot, majd helyezzük előmelegített sütőbe, és közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

      HÚSVÉTI KALÁCS RECEPTEK >>>

      HÚSVÉTI LAKOMA SONKÁS, TOJÁSOS, MEDVEHAGYMÁS FINOMSÁGOKKAL! >>> 

      MEDVEHAGYMÁS FINOMSÁGOK >>>

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk pl. a húsvéti asztalon.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin