Olasz fánkok forró vaníliaszósszal

Hozzávalók

  • 2 dl tej (langyos)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4,5 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt (+ a szóráshoz)
  • 1 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • 1,5 dl olaj
  • 1 bögre cukor
  • 1 tk fahéj
  • A vaníliaszószhoz:
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 dkg porcukor
  • 6 db tojássárgája
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 8 dl tej

Elkészítés

    1.

    A fánktésztához langyosítsuk meg a tejet, majd az 1/4 részébe morzsoljuk bele az élesztőt és 1 tk porcukrot. Dolgozzuk össze a lisztet a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és porcukorral, a tojással, az olvasztott vajjal, a liszttel és 1 csipet sóval. Akkor jó, ha fényes és sima. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük a hűtőbe 1 órára.

    2.

    A vaníliamártáshoz kaparjuk ki a vaníliarúd magjait, és keverjük el a porcukorral, a tojássárgájákkal és a keményítővel. Kanalazzunk rá kevés tejet, és keverjük simára. Melegítsük meg a megmaradt tejet, adjuk hozzá a keményítős keveréket, és alacsony lángon kb. 5 perc alatt főzzük mártás sűrűségűre.

    3.

    Hintsünk meg két tálcát liszttel. Szaggassunk ki evőkanálnyi adagokat a tésztából. Lisztezett kézzel gömbölyítsük ki, majd helyezzük őket az előkészített tálcákra, egymástól kellő távolságra. Ismét takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára 30 perc alatt.

    4.

    Egy magas falú lábosban hevítsük fel az olajat. Óvatosan tegyük bele a fánkok felét. Süssük 3-4 percig. Emeljük ki, csepegtessük le szűrőpapíron. Süssük ki a többi fánkot is. Még forrón forgassuk meg a fahéjjal kevert cukorban.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek