A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 1 csipet sót, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük dagasztani. (A kelt tésztát mindig felfele húzzuk ,hogy mennél több levegő menjen a tésztába.)
Apránként hozzáadjuk az olajjal elkevert olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, amíg szép sima lesz a tészta, és elválik a kezünktől, valamint az edény oldalától is. Ekkor meglisztezzük a tejét letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, újra összegyúrjuk, majd hatfelé osztjuk, és kis cipókat készítünk belőle. Kicsit pihentetjük, végül egyenként kinyújtjuk őket.
A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk cukorral és vaníliás cukorral. Ezután feltekerjük, három rudat készítünk belőle, a végeit összenyomjuk, majd összefonjuk, és tepsibe tesszük.
A maradék cipókat szintén kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral és mazsolával. Végül feltekerjük, összefonjuk, és a másik kalács mellé fektetjük a tepsibe. Olajjal megkenjük az oldalát, hogy ne ragadjon össze, és újból 30 percig kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta bekenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-40 percig sütjük, majd rácson langyosra hűtjük, és felszeleteljük.
Ezt a foszlós kalácsot ajánlom az ünnepi asztalra karácsonykor. Aki elkészíti nem fog csalódni: kívül ropog, belül foszlós, puha és illatos. - Szekeres Lajosné Klári
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!