Jókai bableves - Mindmegette Villámverseny

Hozzávalók

  • 30 dkg tarkabab
  • 40 dkg füstölt tarja
  • 25 dkg füstölt kolbász (Gyulai)
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1/2 db zeller
  • 1/2 db karalábé
  • 2 db babérlevél
  • 4 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 fej hagyma
  • 4 csapott evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • bors
  • Csipetkéhez:
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás

Elkészítés

    1. A füstölt tarját egyben, fedő alatt odateszem főni, annyi vízben, hogy jól ellepje. Nem sózom meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beleteszem az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a fokhagymát, a tisztított, darabolt zöldségeket, a karikára vágott kolbászt.
    2. Amikor a bab már majdnem puha (addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), beleszórom a közben elkészített csipetkét, együtt főzöm tovább.
    3. Amikor már minden puha, a zsírból és 2 ek. lisztből készítek egy hagymás rántást, úgy, hogy a zsíron félig megpirítom a kockára vágott hagymát, hozzászórom a lisztet, együtt pirítom készre.
    4. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a pirospaprikát, felengedem hideg vízzel és egy szűrőn át a leveshez öntöm. A másik 2 ek. lisztet elkeverem a tejföllel, felhígítom levessel, majd azt is a leveshez öntöm. Ekkor állítom be a leves sűrűségét, annyi vizet öntök még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ízesítem még kevés őrölt borssal, ha kell sózom és jól összeforralom.
    5. A füstölt húst a leves után esszük meg, tormával, mustárral.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin