Keress receptre vagy hozzávalóra

Így védd ki az inzulinrezisztenciát helyes étkezéssel!

Rossz közérzet, fáradékonyság, romló koncentrációs képesség miatt gyakran csak évek múlva derül ki, ha valakinél inzulinrezisztencia áll fenn. Ám a probléma csak tudatos és helyes életmódváltással orvosolható, és ami még fontos: leginkább a nők veszélyeztetettek ezen a téren.

Inzulinrezisztencia (IR) Az utóbbi években egyre ismertebbé váló szakkifejezés. Mint ismert, az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigetek β-sejtei által termelt hormon, amelynek összetett anyagcserefunkciói vannak, de elsősorban a cukoranyagcserét szabályozza.

Kinek van izulinrezisztenciája?

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a normális mennyiségű megtermelődött inzulin kisebb mennyiségű vércukorcsökkentő hatással rendelkezik. Ez kezdetben nem okoz semmiféle tünetet, mivel a β-sejtek a csökkenő hatást fokozott inzulintermeléssel kompenzálják. Ha nem avatkozunk bele a folyamatba életmód terápiával: a helyes táplálkozás és mozgás összehangolásával, akkor a hasnyálmirigyben egy idő után az inzulinelválasztás csökken, ami vércukorszint emelkedéséhez vezethet.

Rettegsz a diabétesztől? Így óvd magad! >>>

Miért fontos?

Az inzulinrezisztenciát csökkent cukorérzékenység követi (ez a cukorbetegség előállapota), majd kialakul a cukorbetegség. Gyakorlatilag az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot. Ezért is mondják gyakran a cukorbetegség diagnózisa alkalmával, hogy a cukoranyagcsere-zavar már 5-10 éve fennállhat.

Veszélyeztetett vagy? Itt olvass tovább! >>>

Miért alakul ki?

A genetikai hajlam mellett az inzulinrezisztencia kialakulásában jelentős szerepük van a környezeti tényezőknek is: pl. táplálkozás, mozgás, stressz. A XX. század elején is voltak olyan betegek, akiknek egyidejűleg volt magas vérnyomása, cukorbetegsége és köszvénye. Azonban ezeknek a betegségeknek együttes előfordulása az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb egészségügyi problémájává vált. A „halálos négyes” tünetegyüttesét – hasi típusú elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír-szintek – olykor magas húgysavszint (esetleg köszvény) is kiegészíti.

Vigyázat! A stressztől cukorbetegség is kialakulhat! >>>

Egyre gyakoribb...

1988-ban fogalmazták meg először, hogy nem ennyiféle betegsége van a pácienseknek, hanem ez egy betegség, több tünettel. Akkor még X-szindrómának nevezték, majd átmeneti elnevezések után metabolikus szindróma néven vált ismertté az ezredfordulón. Ennek kialakulásában meghatározó szereplő az inzulinrezisztencia, ami inzulinszint méréssel megállapítható már a cukoranyagcsere-zavarok (cukorbetegség és előállapotai) diagnózisa előtt is. A későbbi kardiometabolikus elnevezés arra utal, hogy a tünetek együttes jelenléte különösen magas szív- és érrendszeri kockázatot jelent.

Ezt kell tudni a cukorbetegek táplálkozásáról! >>>

Így étkezz, ha értintett vagy!

Az inzulinrezisztencia esetén javasolt étrend fontos ahhoz, hogy a szervezet inzulinszintje rendben legyen. Emiatt előnyben részesülnek az alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrások: zöldségek, főzelékfélék, egyes gyümölcsök, olajos magvak (napi maximum 2-3 dkg), szárazhüvelyesek (pl. lencse, szárazbab), savanyított tejtermékek, durum tészta.

Óvatosan a cukrozott italokkal! >>>

Rendszeres fogyaszthatók ételek

Teljes kiőrlésű gabonatermékek, préselt olajok, zsírszegény tejtermékek, mérsékelt mennyiségben sovány húsok, burgonya, tej (naponta fél liter, 2-3 részletben), heti 2-3 alkalommal tengeri halak. Kerülendők a szőlőcukor, finomított cukor, méz, „fehér” (gabonahéjat nem tartalmazó) liszt és rizs, és az ezekből készült élelmiszerek. Érdemes ügyelni a napi konyhasó bevitelre is.

Forrás és bővebb információ: Táplálkozási Akadémia / Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Magazin