Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyre több a cukorbeteg - te is veszélyeztetett vagy?

default user icon
MME
Az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt a diabéteszes betegek száma, és az előrejelzések szerint egyre többen lesznek. Lássuk, mit kell tenni a megelőzés érdekében!

Cukorban gazdag élelmiszerek, késői vacsorák, mindennapos nassolás, kevés mozgás – nem csoda, ha egyre több embert érint a cukorbetegség egyik fő okaként számon tartott elhízás... Becslések szerint 2025-re világszerte több mint 330 millió embert érint majd a betegség, köztük egyre több fiatalt!

Transzzsír, az igazi ellenség! Miért olyan káros, és miben található meg? >>>

Ki számít veszélyeztetettnek?

Az elhízás mellett a diabétesz kockázata már attól is jelentősen megnő, ha a családban van cukorbajos közeli rokon. Az életkor sem elhanyagolható tényező: a cukoranyagcsere ugyanis 60 éves kor után lelassul. Szintén kedvez a betegség kialakulásának, ha valakinek magas a vérnyomása.

Le a kilókkal!

A fogyás már önmagában csökkentheti a kóros vércukorszintet. A diéta lényege: napjában többször kell viszonylag kevés szénhidrátot tartalmazó, zsír- és energiaszegény, rostdús ételeket fogyasztani. Ha a vércukorszint a legalább három hónapig tartó, következetes és eredményes fogyókúra után sincs a kívánatos tartományban, akkor 2-es típusú diabétesz esetén gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia mindig személyre szabott, hatástalansága esetén azonban inzulinterápiára van szükség. Az 1-es típusú diabétesznél pedig szinte csak ez utóbbi kezelés jöhet szóba.

A jó és a rossz szénhidrát - melyik, miben taláható? >>>

Az inzulin felfedezése

A diabétesz 1922 előtt lényegében gyógyíthatatlan betegségnek számított, így a kanadai tudós, dr. Frederick Grant Banting és munkatársa, Charles Herbert Best orvostanhallgató felfedezése a torontói egyetemen korszakalkotónak számított. Fáradozásuk eredménnyel járt: előállították az emberi beadásra alkalmas hasnyálmirigy-kivonatot, az inzulint, és sor kerülhetett az első sikeres kezelésre, egy 14 éves cukorbeteg fiú életének megmentésére. Bantinget felfedezéséért 1923-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.

Teszt: veszélyeztetett vagy?

- Derékbőséged nagyobb, mint 88 cm (nő), illetve 102 cm (férfi)?
- Előfordult már a családodban cukorbetegség?
- Szenvedtél terhességi diabéteszben?
- Kevesebbet mozogsz napi 30 percnél?
- Napi egy alkalomnál ritkábban fogyasztasz teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, zöldséget vagy gyümölcsöt?
- Magas a vérnyomásod, és gyógyszert is szedsz rá?

Konzerv, zacskós és mirelit kaják - vajon mennyire egészségtelenek? >>>

Minél több igen választ adott, annál nagyobb a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Konzultálj háziorvosoddal a megelőzés személyre szabott módszereiről!

Édes élet cukor nélkül - tippek diabéteszeseknek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss