Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz, a cukorbetegség a stressztől is kialakulhat!

default user icon
MME
Nem csak az elhízás, hanem a folyamatos lelki feszültség is hajlamosíthat a diabétesz kialakulására.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden stresszben élő ember cukorbeteg lesz, csupán azt, hogy ha megvan bennünk a genetikai hajlam, és esetleg más kockázati tényezők is állandósulnak az életünkben, a folyamatos idegeskedés felgyorsíthatja a folyamatot. A tartós és fokozott stressz miatt ugyanis inzulinrezisztencia és csökkent glükóztolerancia léphet fel, amelyek a betegség előszobájának számítanak.

Hatásos kajatippek magas és alacsony vérnyomásra >>>

Még visszafordítható!

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség. A folyamat vége pedig, hogy a termelődő inzulin végképp elégtelenné válik a szükségletekhez képest.

A csökkent glükóztoleranciára a terheléses vércukorvizsgálat deríthet fényt. A glükózszint (vércukor) normálesetben nem emelkedik 7,8 mmol/l fölé. Csökkent glükóztoleranciáról az e feletti, kisebb mértékű növekedés (7,8–11 mmol/l) esetén beszélhetünk. Tudni kell, hogy ilyenkor, megfelelő kezeléssel, még visszafordítható a folyamat!

Fokozott kockázat

A belső feszültség a már kialakult cukorbetegségen is ront: egyrészt a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt az idegeskedés miatt a diabéteszes hajlamos elhanyagolni a táplálkozását vagy épp a rendszeres vércukorkontrollt. Stresszoldásként gyakoribbá válik a dohányzás és az alkoholfogyasztás is, pedig ezek nemcsak az alapbetegség, hanem az amúgy is fokozott kockázatú szövődmények (például érszűkület) kialakulásában is jelentős szerepet játszanak!

Hízlal? Egészségtelen? Kérdések és válaszok a cukorról >>>

Mikor forduljunk orvoshoz?

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes részt vennünk a szűrésen. Mindenféleképpen orvoshoz kell menni a következő tünetek jelentkezésekor:

gyakori szájszárazság
szomjúság
megnövekedett vizeletmennyiség
fáradékonyság
gyakori éhségérzet.

Édes élet cukor nélkül - tippek diabéteszeseknek >>>

A súlyvesztés az 1-es típusú, inzulinhiányos cukorbetegségre jellemző. A 2-es típusú cukorbetegeknél ugyanakkor inkább súlynövekedés tapasztalható, fogyás csak a hasnyálmirigysejtek kimerülése után történik. A látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a végtagfájdalom és -zsibbadás, a viszkető bőr, a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás, a gyakori gombás bőrfertőzések is figyelmeztető jelek lehetnek.

A 8 legjobb élelmiszer a rák ellen >>>

6 tipp, hogy természetes módon csökkentsd a koleszterinszinted! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss