Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Diós és mákos tekercs /bejgli/

default user icon
18 3.9/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 56 dkg sima liszt
  • 21 dkg vaj vagy margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tojás a megkenéshez
  • Diós töltelék:
  • 25 dkg dióbél
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg mézeskalács /de jó a zsemlemorzsa is/
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl tej, citromhéj
  • Mákos töltelék:
  • 25 dkg mák
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • kb. 1 dl tej

Elkészítés

    Elkészítés: A vajat vagy a margarint megpuhítjuk /nem olvasztjuk fel/, azután a liszttel, porcukorral, 1 dkg szétmorzsolt élesztővel és a 2 dl tejjel összegyúrjuk, simára kidolgozzuk, és 4 részre osztjuk. A tésztát letakajuk, kb. 1/2 óra hosszat hűvös helyen pihentetjük. Majd lisztezett deszkán vékonyra kisodorjuk, kettőt dióval, kettőt mákkal megtöltünk, összecsavarjuk, zsírozott tepsire egymás mellé rakjuk, felvert tojással, kenőtoll segítségével, vékonyan megkenjük, és másnap reggelig így megtöltve, megkenve, hűvös helyen állni hagyjuk. Reggel újra megkenjük a maradék tojással, néhány helyen a tetejét csak, vékony kötőtűvel megszurkáljuk, és bemelegített sütőben pirosra sütjük. A helyesen megsütött tészta fényes és márványos. Kb. 1/2-3/4 óra alatt sül meg.

    Diós töltelék: a diót és a mézeskalácsot ledaráljuk, a tejet a cukorral és a baracklekvárral felforraljuk, beleszórjuk a diót, mazsolát, reszelt citromhéjat meg a mézeskalácsot, és jól elkeverejük. Ha híg lenne, egy kissé lefőzzük, ha sűrű, egy kevés tejet adunk hozzá. A töltelék kenhető legyen. Mikor kihűlt, megtöltjük vele a két tekercset.

    Mákos töltelék: a ledarált mákot meg a mazsolát belefőzzük a tejből, cukorból, mézből és baracklekvárból készült, forrásban levő szirupba, jól elkeverjük, kissé még forraljuk, közben folyton keverjük. A töltelék könnyen kenhető legyen, ha sűrű lenne, egy kevés forró tejjel felhígítjuk. Számítsunk arra, hogy a kihűlt töltelék megsűrűsödik, és keményebb lesz. Csak hidegen töltsük a két tekercsbe.

Megjegyzés

Nagyon jó kis recept, főleg hogy este már előre elkészíthető, és másnap reggel csak bedugom a sütőbe. Nem kell dagasztgatni, kelesztgetni a tésztáját, nem kell órákig foglalkozni vele, s nem utolsó sorban nem tojásigényes a tésztája. Nagyon finom bejgli lesz belőle, sok csigavonalas, és nagyon vékony benne a tészta. Jó étvágyat kívánok hozzá.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Bársonyvirág
Idén e szerint a recept szerint készítettem a bejglit, és nagyon finom lett, férjem szerint eddig ez a legjobb, amit sütöttem az évek során. Nekem eddig nem volt bevált receptem, hol ezt, hol azt sütöttem, de lehet, hogy ezentúl már ennél maradok. Nekem is kirepedt, de nem zavart minket, a négy rúdból már csak egy csücsök van meg, pedig csak hárman ettük.
piroska.103
Nálam ez a tuti nyerő bejgli, én még életemben ilyen finomat nem ettem. :) Mi fruktózzal készítjük, mert a férjem cukorbeteg, de annyira tökéletes lett, hogy azt nem tudom elmondani. Múlt évben is ezt sütöttem és örülök, hogy újra megtaláltam a receptet. :) Makutyi70 (11-es hozzászólás) véleménye segített, meg nagyjából ráismertem a receptre. De most már lementem, mert jövőre nem keresgélnék. :) Nekem is megrepedt, de simán lehet vágni, nincs vele semmi gondom. Csak azt hibáztam el, hogy sokáig maradt a tepsiben sütés előtt és annyira megdagadtak szegénykék, hogy összeérnek. De ez semmit nem vesz el a tökéletességéből, mert simán lehet vágni és a tésztája nagyon-nagyon finom puha. A töltelékről nem is beszélve, amiből meg jó sok van, de nem túl sok, hanem pont jó. Köszönöm ezt a finom receptet, mert nagyon-nagyon ízlik. Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek! :)
nyuszik@
Nekem is ez a kedvenc bejglim, anyukámtól tanultam a receptet:-)) Nagyon finom, és sokáig friss marad(na), csak az az egy problémám van vele, hogy sütés közben mindig kireped, engem nem zavar, mert, ha felszeletelem úgysem látszik:-))))
csokrisz13
A bejgli finom és gyorsan elkészül. Amire figyelni kell, ha előző nap készítjük a tölteléket, az teljesen egybeáll (egy hagyományos tölteléknél nekem nemszokott) és fel kell lazítani egy kis tejjel, így a máktöltelékem sajnos egy kicsit folyós is lett. A diós töltelék, mint a beton olyan lett a hűtőben, nem számítottam rá. Ettől függetlenül finom, de nálam nem ez lesz a szuper bejgli. De ízlések és pofonok... Köszönöm!
erdosne
Én is köszönöm a receptet. A bejglikkel gyorsan elkészültem és nagyon jól sikerültek. Az enyém is szétrepedt de szeleteléskor nem esett szét. (Lehet, hogy sok tölteléket tettem bele de a férjem erre kért.) Ettől függetlenül mindegyik nagyon ízlett és elfogyott.
kutijudit
Sziasztok, Nekem is nagyon egyszerű volt, de legfőképpen nagyon ízlett:-) De nekem szétrepedtek, lehet hogy lazábban kellene feltekernem? Mindenkinek ajánlani tudom csak. Pár nap után is isteni finom (persze ha marad belőle) :-) Jó sütést kívánok mindenkinek.
lili2009
Én is megcsináltam.Nagyon finom lett,csak a diós szétrepedt.Nem tudom miért.
makutyi70
Ez a családom szuperbejglije. Általában kétszeres mennyiséget csinálok, és a fele azonnal megy a fagyasztóba. Ha este kiveszem másnap süthető, és mindig nagy öröm a gyors bejgli. Köszönet érte.
Noblesse
Sziasztok! Nekem is nagyon tetszett ez a recept, 33 éve vagyok asszony, nagyon sokat próbálkoztam bejglit sütni, ugy igazán sosem sikerült. Gyermekeim szerint ugymond "kiskanalas" sütiket sütöttem, nagyon finom, csak éppen kanállal kell kiszedni a tepsiből. Most sikerült!!!!!! Egyben maradt, és nagyon finom lett!! 33 év után végre sikerült tökéletes bejglit alkotnom! Köszi!!
somo1111
Életem első bejglijét a recept alapján csináltam, több, mint tökéletes lett! Köszönet érte! Ilyen receptek alapján élvezet sütni! (a máktöltelékbe még kellett egy kis víz, mert túl sűrű volt, no meg a citromhéj...)

Hasonló Receptek

Magazin