Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ennyit kell várnod ivás után, hogy a volán mögé ülhess

default user icon
MME
Ismét napirendre került a zéró tolerancia kérdése, azaz hogy enyhítsék-e az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmát. A téma megosztja az embereket: egyesek szerint maradjon a szigorú szabályozás, mások viszont lazítanának.

A zéró toleranciát még 2008-ban vezették be és az adatokból az látszik, hogy az elmúlt években csökkent azon autóbalesetek száma, melyeknél ittas járművezetők voltak a vétkesek. Az Index által megkeresett ügyvédi iroda szerint azonban nincs megelőző ereje a törvénynek, ugyanis aki ittasan ül a volán mögé, fel sem fogja, hogy bűncselekményt követ el.

Számos európai országban lazábbak a szabályok és akár egy pohár bor vagy sör után is autóba lehet ülni, ugyanis nem büntetik a sofőröket.

A zéró tolerancia eltörlése kapcsán többen is megszólaltak, egyesek lazítanának a szabályokon, ezzel is serkentve például a hazai borfogyasztást, mások viszont - utalva a magyarok addikciós hajlamára - kitartanának a szigorú szabályozás mellett. Az adatokból ugyanis világosan látszik, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok és az alkoholizmus aránya.

Az Index által megkérdezett szakembert, Szemelyácz János addiktológus szerint ennek ellenére nem kirívó a magyarok addikciós hajlama, sőt szerinte még jól is elsülhet a lazítás, ha azt ugyanúgy betartják az emberek, mint a zéró toleranciát. A kérdés azonban az, hogy meg tudnak-e állni az emberek egy pohár bornál vagy sörnél, ha lazítanak a törvényen?

Mennyi idő alatt bomlik le egy pohár bor?

A leggyakrabban fogyasztott italokra vonatkozó adatok csak viszonylagosak, amik kizárólag egy egészséges májjal rendelkező 70-80 kilós felnőttre vonatkoznak:

2 dl 10%-os bor: 1 óra 40 perc
1 pohár (3 dl) 4%-os sör: 50 perc
1 korsó 4%-os sör: 1 óra 35 perc
1 feles 50 %-os tömény (pálinka): 2 óra

A legjobb döntés az, ha aznap, mielőtt vezetni kell, egyáltalán nem iszunk alkoholt. Sőt, a rendőrség azt tanácsolja, hogy már a járművezetés napját megelőző este se poharazzunk. Érthető, hiszen a nulla százalék, az nulla százalék.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek